Južnokorejski Samsung zabeležio je pad operativnog profita i šesti kvartal zaredom, reflektujući slab potrošački sentiment i neizvesnost u pogledu šireg oporavka tehnološkog sektora.

Samsung je zabeležio pad operativnog profita od 35 odsto na 2,8 biliona vona (2,1 milijardu dolara), oko 24 odsto slabije u odnosu na konsenzus. Prihod je takođe pao ispod prognoza na 67 biliona vona. Na nivou čitave 2023. godine Samsung je zabeležio najslabiji operativni rezultat u poslednjih 15 godina.

Rezultati Samsunga pokazuju da je tražnja za pametnim telefonima i memorijskim čipovima i dalje prilično slaba s obzirom na prisutnu ekonomsku neizvesnost. Takođe u magli ostaju izgledi oporavka tržišta koji su mnogi učesnici najavljivali za 2024. godinu.

I sam Samsung je u oktobru prognozirao da bi tržište memorijskih čipova vredno 160 milijardi dolara moglo postpeno da se oporavi u 2024. godini, zahvaljujući pre svega bumu sistema zasnovanih na generičkoj veštačkoj inteligenciji.

Samsung će detaljne rezultate poslovanja, kao i dugoročne investicione planove, pre svega na polju veštačke inteligencije, predstaviti 31. januara.

Akcije kompanije na današnjem trgovanju pale su 2,4 odsto, dok su u 2023. godini registrovale skok od 42 procenta.

Izvor: Bloomberg, Momentum