Prihodi u trećem kvartalu najvećeg svetskog proizvođača e-vozila, Tesla, pali su ispod očekivanja tržišta nakon što se kompanija suočila sa transportnim problemima u vezi sa isporukama proizvedenih vozila.

Tesla je u periodu jul-septembar zabeležio prihod od 21,45 milijardi dolara, što predstavlja rast od 55,9 odsto, ali je bio ispod očekivanja tržišta od nepune 22 milijarde dolara.

Kompanija je ranije izvestila da je u kvartalu isporučila 20-ak hiljada vozila manje nego što je bila proizvodnja u ovom periodu što je povećalo skepsu među ulagačima u pogledu održivosti jake tražnje. Uprava je naglasila da je „tražnja u četvrtom kvartalu izvrsna i da kompanija očekuje da proda svaki auto koji se proizvede u predvidivoj budućnosti uz održanje jakih operativnih margina“.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila je 1,05 dolara, što je rast od 69,5 odsto, i bila je iznad konsenzusa od 1,01 dolar. Bruto margina u auto segmentu od 27,9 odsto bila je identična kao u prošlom kvartalu i niža u odnosu na prošlogodišnjih 30,5 odsto i konsenzus od 28,4 odsto. Razlozi pada margine su u većim operativnim troškovima novih fabrika u Ostinu i Berlinu i većim troškovima materijala, koji su delimično neutralisani većim prodajnim cenama.

Kompanija je zadržala očekivanja u pogledu višegodišnjeg prosečnog rasta od oko 50 procenata, ali je priznala da će zbog problema u logistici teško ostvariti ovaj cilj kada su isporuke u pitanju. Kompanija bi morala u poslednjem kvartalu da isporuči više od 570 hiljada vozila (prošle godine oko 305 hiljada) kako bi na godišnjem nivou dostigla rast od 50 procenata i isporučila 1,5 miliona vozila.

Akcije Tesle u produženom trgovanju pale su 5,3 odsto na 210,3 dolara, dok od početka godine registruju minus od 40,3 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum