Proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) saopštio je da je u prva dva meseca zabeležio rast prihoda od 9,4 odsto, pre svega usled doprinosa buma veštačke inteligencije (AI) koji je neutralisao usporavanje prodaje iPhone-a.

Ova kompanija je u periodu januar-februar ostvarila prodaju od 397,4 milijarde tajvanskih dolara (12,6 milijardi dolara), uprkos tome što se Apple, koji je činio oko četvrtine prihoda prošle godine, bori da održi momentum prodaje svojih telefona, posebno na kineskom tržištu.

TSM je glavni proizvođač čipova za dizajnere čipova, poput kompanije NVIDIA, koja beleži ekspanziju poslovanja nakon sve većeg prihvatanja AI sistema, posebno pošto je OpenAI široj javnosti predstavio četbot ChatGPT.

Uprava kompanije je u januaru saopštila da očekuje solidan rast u kvartalu, ostavljajući prostor za povećanje kapitalnih ulaganja, što sugeriše da TSM predviđa oporavak tržišta mobilnih telefona i personalnih računara. Ovome je prethodio višegodišnji period smanjene tražnje, nakon pandemsijkog buma, za koji mnogi učesnici u industriji očekuju da će se okončati 2024. godine.

Akcije TSM-a na američkom tržištu beleže rast vrednosti na početku trgovačkog dana od oko pet odsto, dok su u 2024. u plusu preko 50 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum