Američki proizvođač automobila, Ford Motor, izgubio je na vrednosti više od pet procenata u produženom trgovanju nakon što je kompanija upozorila da će troškovi snabdevanja u tekućem kvartalu biti veći za milijardu dolara u odnosu na očekivanja.

Ford je potvrdio očekivanja u pogledu profita za tekuću godinu, ali je ukazao da nestašice ključnih delova zalihe nekompletiranih vozila čine i dalje visokim. Kompanija je u saopštenju navela „da se suočava sa neočekivano visokim troškovima u lancima snabdevanja“.

Akcije su pale više od pet procenata u produženom trgovanju nakon objave ovog saopštenja, dok su zaključno sa jučerašnjim danom u minusu od početka godine 31,4 odsto.

Ford sada očekuje da će broj delimično sklopljenih vozila – koja su mahom „kamioneti sa visokom profitnom marginom i SUV-ovi“ – do kraja trećeg tromesečja dostići oko 40-45 hiljada. Kompanija je izrazila verovanje da će moći da kompletira ova vozila i proda ih do kraja godine.

Ford je preliminarno objavio prilagođeni operativni profit za tekući kvartal u rasponu 1,4-1,7 milijardi dolara, dok će zvanični rezultati biti objavljeni narednog meseca. Za čitavu godinu kompanija i dalje očekuje da ostvari operativni profit od 11,5-12,5 milijardi dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum