Proizvođač mobilnih telefona iPhone, Apple, objavio je oštriji pad prihoda u proteklom kvartalu nego što su investitori očekivali, što pokazuje da je cenu ekonomskog usporavanja i problema u snabdevanju počela da oseća i ova kompanija koja je dugo odolevala recesionim pritiscima.

Prihod u prvom fiskalnom kvartalu pao je 5,5 odsto na 117,2 milijarde dolara, što je bilo znatno ispod očekivanja tržišta od 121,1 milijardu dolara. Ovo je za kompaniju najveći godišnji pad u tromesečju još od 2016. godine. Istina, iz kompanije su naveli da bi ostvarili rast na većini tržišta da nije bilo snažnog uticaja negativnih kursnih razlika od 800 baznih poena.

Apple je podbacio u većini proizvodnih kategorija, a posebno slabe tačke su bili iPhone i Mac kompjuteri, koji su pogođeni generalnim stanjem na tržištu mobilnih telefona i kompjutera, ali i pandemijskim merama u Kini koje su otežavale isporuku najpopularnijih modela iPhone-a. Takođe, kompanija nove modele Mac-ova i HomePad-ova nije lansirala sve do skora, preskočivši praznični kvartal.

Prodaja iPhone-a donela je prihod od 65,8 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 68,3 milijarde dolara i prošlogodišnje raealizacije od 71,6 milijardi dolara.

Prihod od Mac-ova dostigao je 7,74 milijarde dolara, daleko ispod konsenzusa od 9,7 milijardi dolara i prošlogodišnje prodaje od 10,9 milijardi dolara. Prodaja ostalih proizvoda, koji uključuju Apple Watch, HomePod zvučnike, Apple TV i dr, pala je 8,3 odsto na 13,5 milijardi dolara ispod konsenzusa od 15,3 milijarde dolara.

Najveći godišnji pad kvartalnih prihoda Apple-a od 2016. godine

Izvor: CNBC

Svetla tačka je bio iPad koji je lagano premašio prošlogodišnji loš kvartal, dok su usluge rastom od 6,4 odsto generisale prihod od 20,8 milijardi dolara, neznatno iznad očekivanja.  Kompanija je saopštila da sada ima 935 miliona plaćenih pretplatnika u odnosu na 900 miliona prošlog meseca.

Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila dobit po akciji (EPS) od 1,88 dolara, što je bilo slabije za 10,9 odsto i ispod očekivanja od 1,94 dolara. Bruto margina je bila nepunih 43 odsto i u skladu sa očekivanjem tržišta.

Kompanija od pandemije ne daje prognozu za tekući kvartal, a analitičari očekuju da bi Apple mogao da ostvari prihod od 98 milijardi dolara, što bi predstavljalo neznatan rast u odnosu na drugi fiskalni kvartal prošle godine.

Uprava očekuje da bi tekući kvartal trebalo da ima sličan trend na godišnjem nivou kao i prethodni, uz očekivanje da bi usluge trebalo da nastave da rastu, dok se očekuje da će Mac i iPad da zabeleže pad prodaje dvocifrenim stopama. Prodaja iPhone-a trebalo bi da padne manje nego u decembarskom kvartalu, očekuju iz kompanije.

Uprava Apple-a, koji nije otpuštao zaposlene kao većina drugih tehnoloških kompanija, navela da je smanjuje troškove i zapošljava nove radnike mnogo sporije. U tekućem kvartalu kompanija očekuje operativne troškove između 13,7 i 13,9 milijardi dolara.

Akcije Apple-a koje su na jučerašnjem trgovanju skočile 3,7 odsto, pale su u produženom trgovanju nakon objave rezultata dva odsto na 147,9 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum