Američki proizvođač e-vozila, Tesla, isporučio je rekordan broj automobila u četvrtom tromesečju, iznad tržišnih očekivanja, ali je po prvi put zabeležio kvartalnu prodaju slabiju od kineskog rivala BYD.

Tesla je isporučio 494.989 vozila u periodu oktobar-decembar, dok je kineski rival prodao 526.409 vozila, uglavnom u Kini, što sugeriše da se kupci okreću ka jeftinijim modelima u ambijentu skupljeg zaduživanja.

Na godišnjem nivou, Tesla je isporučio 1,8 miliona vozila, ispod amicioznog cilja Maska od dva miliona vozila. Ovaj rezultat iznad je podataka BYD-a koji je prodao 3,02 miliona vozila, ali uključujući i 1,4 miliona hibridnih modela.

Rekordne kvartalne isporuke Tesle u 4Q 2023. godine

Izvor: Reuters

Tesla je u četvrtom kvartalu povećao popuste i ponudio podsticaje kao što je besplatno šestomesečno brzo punjenje ukoliko se naruči vozilo pre kraja decembra, delimično i usled činjenice da neki modeli u 2024. gube poreske kredite države.

Ove mere su omogućile da se proda 11 odsto više vozila u odnosu na treće tromesečje i dostigne rezultat iznad konsenzusa od 473.253 vozila.

Kada je proizvodnja u pitanju, dostignut je rekordan broj proizvedenih 494.989 vozila, nakon što je u trećem kvartalu bilo prekida u proizvodnji usled nadogradnje proizvodnih linija, te je godišnja proizvodnja dostigla 1,85 miliona vozila.

Akcije Tesle koje su duplirale vrednost u prošloj godini beleže minimalnu promenu na današnjem trgovanju.

Izvor: Reuters, Momentum