Američki proizvođač sportske opreme, Under Armour, objavio je u prvom kvartalu rezultate ispod koncenzusa, dok su slabija očekivanja za tekuću fiskalnu godinu dovela do oštrog pada akcija.

Prihod kompanije u periodu januar-mart porastao je 3,2 odsto od 1,3 milijarde dolara, dok je prilagođena dobit po akciji bila u minusu 0,01 dolar. Bruto margina je pala na 46,5 odsto, primarno usled rasta transportnih troškova.

Posmatrano po kanalima prodaje, veleprodaja je porasla za četiri odsto i iznosila je 829 miliona dolara, direktna prodaja za jedan odsto na 441 milion dolara, a u okviru nje e-prodaja porasla je dva odsto. Zabeležena realizacija u sopstvenim radnjama bila je na prošlogodišnjem nivou.

Kompanija u 2023. godini očekuje rast prihoda od četiri odsto, što isključuje tri procentna poena izgubljenog rasta usled nemogućnosti da se ispoštuju naružbine, problema u snabdevanju i pandemijskih mera u Kini. Prilagođena dobit po akciji se očekuje u rasponu od 0,63 do 0,68 dolara usled pada bruto margine na nivo niži od prošlogodišnjih 49,6 odsto zbog inflacionih pritisaka i problema u snabdevanju.

Akcije Under Armour-a na objavu rezultata zabeležile su pad od skoro 24 odsto na nivo od 10,9 dolara.

Izvor: Momentum