American Express objavio je mešovite kvartalne rezultate nakon što su inflacija i više kamate uticale na potrošače, a kompanija iskazala veća rezervisanja po kreditnim gubicima.

Ukupan trošak po kreditnim gubicima dostigao je 1,1 milijardu dolara, iznad očekivanja od 890 miliona dolara i znatno lošije u odnosu na isti period prošle godine kada su oslobođene rezerve doprinele boljem krajnjem rezultatu.

Kompanija je saopštila da su „klijenti do sada bili otporni na sporiji makroekonomski rast, povišenu inflaciju i veće kamatne stope“, ali da je uprava „svesna mešovitih signala iz spoljnjeg okruženja“.

Veća rezervisanja su bacila u drugi plan neočekivano povećanje u potrošnji preko AmEx-ovih kartica. Ukupan obim skočio je 14 odsto na 398,9 milijardi dolara, podstaknut popularnošću platinaste kartice i drugih premium proizvoda. Ovaj rezultat bio je iznad očekivanog rasta od 13 procenata.

Diskontni prihodi skočili su 16 odsto na 7,95 milijardi dolara, dok su neto provizije na karticama bile veće za petinu i iznosile su 1,7 milijardi dolara. Ukupan prihod skočio je 22 odsto na 14,3 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa od oko 14 milijardi dolara.

Profit u periodu pao je 13 odsto na 1,82 milijarde dolara odnosno 2,40 dolara po akciji, što je bilo ispod konsenzusa od 2,68 dolara.

Troškovi po kreditnim gubicima ponovo na predpandemijskom nivou (u milionima USD)

Izvor: American Express

Operativni troškovi skočili su 22 odsto na 11,1 milijardu dolara, što uključuje nagrade klijenata i gubitak od 95 miliona dolara na investiciju u Amex Ventures. Rashodna strana bila je znatno iznad konsenzusa od 10,4 milijarde dolara.

Kompanija je u periodu januar-mart uspela da poveća depozite za 11 milijardi dolara, što je rangira među najveće dobitnike nakon prošlomesečnog kolapsa nekolicine regionalnih banaka.

Uprava je potvrdila prognozu godišnjih rezultata datu pre tri meseca. Očekuje se rast prihoda u 2023. godini u rasponu 15-17 odsto i EPS od 11-11,4 dolara u odnosu na konsenzus od 11,1 dolar.

Akcije American Express-a nakon inicijalnog pada većeg od pet procenata okončale su trgovanje u minusu od jedan odsto na 163,3 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum