Kompanija American Express objavila je kvartalni profit iznad očekivanja tržišta, ali je zadržala prognozu godišnjeg rezultata čime je razočarala investitore koji su oborili akcije ove kompanije.

Ukupan trošak po kreditnim gubicima dostigao je 1,2 milijarde dolara, što je neznatno više nego u prvom tromesečju i tri puta više u odnosu na isti period prošle godine. Neto otpisi su iznosili 871 milion dolara u odnosu na 287 miliona prošle godine, dok su troškovi rezervisanja dostigli 327 miliona dolara dok su u istom periodu prošle godine otpuštena rezervisanja u visini od 320 miliona dolara.

Ukupan obim prometa u mreži porastao je osam odsto na 426,6 milijardi dolara, što je najniža stopa rasta od prvog kvartala 2021. godine i ispod konsenzusa od 441,6 milijardi dolara. Ovaj istorijski najviši nivo prometa postignut je zahvaljujući rastu potrošnje američkih pojedinačnih potrošača od deset odsto i pojedinačnih potrošača na međunarodnom tržištu od 12 odsto.

Troškovi po kreditnim gubicima nastavili da rastu (u milionima USD)

Izvor: American Express

Posmatrano po kategorijama, segment Putovanja i zabava doneo je rast obima prometa od 14 odsto, a restorani su sada najveća stavka u okviru ove kategorije, iznad hotelskih usluga i putovanja.

Kompanija je napomenula da su milenijalci i generacija Z postali najbrže rastući segment klijentske baze i čine oko 60 odsto novih kartica globalno. Na američkom tržištu ova klasa potrošača povećala je potrošnju u kvartalu za 21 odsto.

Prihod u periodu april-jun porastao je 12,3 odsto na 15,05 milijardi dolara, što je bilo ispod konsenzusa od 15,36 milijardi dolara.

Diskontni prihodi su porasli osam odsto na 8,48 milijardi dolara, neto prihod od kamata je bio veći za 21 odsto i iznosio je 3,1 milijardu dolara, dok su neto provizije po karticama povećane 12 odsto na 1,79 milijardi dolara.

Ukupni troškovi su porasli sedam odsto na 11,12 milijardi dolara, pre svega usled rasta troškova nagrađivanja članova od 10 odsto i većih troškova usluga članovima od 40 odsto. Troškovi marketinga u kvartalu smanjeni su šest procenata.

Kompanija je ostvarila dobit po akciji (EPS) od 2,89 dolara, iznad konsenzusa od 2,81 dolara i 12 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Akcije kompanije na početku trgovanja beleže pad od preko četiri odsto na 169,4 dolara.

Izvor: Reuters, Amercan Express, Momentum