Američka logistička kompanija, FedEx, objavila je profit za drugi fiskalni kvartal iznad očekivanja analitičara, zahvaljujući rastu cena i nižim troškovima koji su pomogli da se neutrališe pad u prometu robe.

Akcije ove kompanije porasle su nakon objave pre svega jer je kompanija najavila dodatni program ušteda u fiskalnoj 2023. od milijardu dolara, podigavši planirani obim ušteta na oko 3,7 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila je 3,18 dolara, znatno iznad očekivanja od 2,80 dolara. Prodaja u kvartalu pala je tri odsto na 22,8 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 23,7 milijardi dolara.

FedEx je u septembru razočarao ulagače povukavši raniju prognozu za fiskalnu godinu, nakon što je objavio profit daleko ispod očekivanja i najavio velike uštede u troškovima s obzirom na opadanje prometa. Tada je uprava saopštila da je pad u isporukama bio mnogo brži nego što je očekivala, a takođe kompanija se susrela sa dodatnim problemima na evropskom tržištu.

Uprava kompanije je sada najavila prilagođeni EPS na nivou fiskalne godine od 13-14 dolara, što je na gornjoj zoni neznatno ispod konsenusa od 14,14 dolara po akciji.

U poslednjem kvartalu, kompanija se susrela sa slabijom potražnjom u ekspres diviziji, svom najvećem i najpoznatijem segmentu. Prodaja u ovoj diviziji pala je 6,4 odsto na 10,9 milijardi dolara, s obzirom da povećanje cene usluga nije moglo da neutrališe pad obima prometa od 12 procenata.

Kada su u pitanju kapitalni izdaci, uprava kompanije očekuje trošak od 5,9 milijardi dolara u tekućoj fiskalnoj godini što je za 400 miliona dolara niže u odnosu na prethodnu prognozu.

Akcije FedEx-a u pred-trgovanju beleže rast od 6,3 odsto, nakon što su prethodno pale 36,4 odsto do početka godine.

Izvor: Bloomberg, Momentum