Najveća američka banka, JPMorgan, objavila je profit za prvo tromesečje iznad očekivanja tržišta nakon što su veći prihodi od kamata neutralisali slabosti u segmentu investicionog bankarstva, a martovska kriza poverenja u banke nije ostavila veće posledice.

Direktor banke, Džejmi Dajmon, rekao je da su američki potrošači i privreda i dalje jaki, ali je upozorio da bi bankarska kriza mogla zajmodavce da učini konzervativnijim i da utiče na potrošnju.

„Američka ekonomija je i dalje na generalno zdravim osnovama — potrošači i dalje troše i imaju zdrave bilanse, a preduzeća su u dobrom stanju“, rekao je Dajmon, dodavši da „olujni oblaci ostaju na horizontu, a da su previranja u bankarskoj industriji doprinela ovim rizicima“.

Isključujući jednokratne troškove, banka je u periodu januar-mart ostvarila dobit po akciji (EPS) od 4,32 dolara, iznad očekivanja tržišta od 3,41 dolar.

Ukupno posmatrano, neto profit je skočio 52 odsto na 12,62 milijarde dolara odnosno 4,10 dolara po akciji.

Snažan rast neto prihoda od kamata JPMorgana nakon rasta ključne kamate Fed-a (u mlrd USD)

Izvor: Seeking Alpha

Neto prihod od kamata skočio je 49 odsto na 20,8 milijardi dolara, u odnosu na 20,2 milijarde dolara u četvrtom tromesečju. Iz uprave očekuju da neto prihod od kamata, mimo korporativnog i investicionog bankarstva, ove godine dostigne 81 milijardu dolara, što je značajno povećanje u odnosu na raniju prognozu od 74 milijarde dolara.

Krediti u prvom kvartalu su ostali faktički nepromenjeni u odnosu na prethodno tromesečje, dok su ukupni depoziti povećani 1,6 odsto, uprkos krizi poverenja u bankarski sistem.

Međutim, investiciono bankarstvo je ostalo slaba tačka. Prihod u segmentu je pao 24 odsto, pod uticajem slabog tržišta merdžera i akvizicija, te malog broja novih emisija akcija. Prihod u trgovanju akcijama je pao 12 odsto, dok je biznis u trgovanju obveznicama ostao na istom nivou kao prošle godine.

Kompanija je u kvartalu sprovela rezervisanja po kreditnim gubicima od 2,28 milijardi dolara, za 56 odsto više u odnosu na prošlu godinu, nakon što su pooštreni uslovi kreditiranja.

Akcije JPMorgana skočile su na trgovanju  u petak 7,5 odsto na 138,7 dolara, dok su od početka godine u plusu od 3,5 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum