Američki proizvođač e-vozila, Tesla, objavio je profit u četvrtom kvartalu iznad očekivanja tržišta, nakon što se kompanija susrela sa povećanom skepsom među investitorima u vezi sa tražnjom na tržištu za njegovim automobilima.

Tesla je u periodu oktobar-decembar zabeležio dobit po akciji od 1,19 dolara, što je bilo iznad očekivanja od 1,12 dolara.

Kompanija je saopštila da bi trebalo da poveća proizvodnju „što je brže moguće“ – u skladu sa ranije datom prognozom o prosečnoj godišnjoj stopi rasta od 50 odsto u višegodišnjem periodu. Uprava očekuje da isporuke u tekućoj godini dostignu 1,8 miliona vozila, uz napomenu da bi prodaja u pojedinim godinama mogla rasti brže ili sporije u zavisnosti od brojnih faktora.

Tesla je u četvrtom kvartalu isporučio rekordnih preko 405 hiljada vozila dok je prihod od prodaje porastao 37,2 odsto na 24,3 milijarde dolara, što je bilo u skladu sa očekivanjima tržišta.

Operativna margina, usled većih troškova materijala i negativnih kursnih razlika, spustila se sa prošlogodišnjih 17,2 na 16,0 odsto. Bruto margina u auto segmentu, isključujući regulatorne kredite, pala je neznatno ispod očekivanja na 28,5 odsto u odnosu na 30,6 odsto prošle godine.

Pozicija gotovine na kraju godine iznosila je 22,4 milijarde dolara, uz doprinos slobodnog novčanog toka od 1,4 milijarde dolara, odnosno delimično smanjena otplatom duga od pola milijarde dolara.

Akcije Tesle koje u proteklih godina dana beleže pad veći od 50 odsto oporavile su se neznatno u produženom trgovanju na 145,5 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum