Akcije Raiffeisen Bank International (RBI) pretrpele su najveći dnevni pad od početka rata u Ukrajini, nakon vesti da je austrijski kreditor skrenuo pažnju američkih zvaničnika nadležnih za kontrolu sankcija u pogledu njegovog ruskog biznisa.

Akcije RBI stropoštale su se više od sedam procenata nakon što je banka u petak izvestila da je primila zahtev za informacije od Uprave za kontrolu stranih sredstava (OFAC) američkog Ministarstva finansija kako bi se „razjasnili poslovi plaćanja i povezani procesi koje održava RBI u svetlu nedavnih dešavanja u vezi sa Rusijom i Ukrajinom“.

RBI je duboko prisutna u ruskom finansijskom sistemu i jedna je od dve strane banke na listi Ruske centralne banke od 13 „sistemski važnih kreditnih institucija“, što naglašava njen značaj za rusku ekonomiju koja se bori sa oštrim zapadnim sankcijama.

RBI je u saopštenju Reuters-u u petak saopštila da u potpunosti sarađuje sa OFAC-om i da razume da zahtev nije pokrenut određenom transakcijom ili poslom. Dalje se navodi da banka ima uspostavljene procese koji osiguravaju poštovanje sankcija.

Američko Ministarstvo finansija može kazniti firme koje krše sankcije, uključujući zamrzavanje američke imovine i isključivanje banaka iz pristupa američkim dolarima, što je ključno za njihovo učešće u međunarodnoj trgovini i finansijama.

Ranije u februaru, RBI je izvestio da je više od polovine profita u 2022. zaradio od Rusije, tržišta sa kojeg razmišlja da izađe nakon invazije zemlje na susednu Ukrajinu.

Raiffeisen-ove akcije su pale oko 35 odsto od početka rata u Ukrajini, u poređenju sa rastom od sedam odsto koji je zabeležio širi indeks evropskih bankarskih akcija.

Izvor: Reuters, Momentum