Nemački proizvođač automobila, BMW, objavio je poslovne rezultate za četvrti kvartal i 2022. godinu u kojoj je kompanija ostvarila veliki rast profita, ali umnogome poguran konsolidacijom rezultata kineske podružnice.

Prihodi kompanije u 2022. godini skočili su 28 odsto na 142,6 milijardi evra, dok je isporučeno 2,4 miliona automobila, što je 4,8 odsto slabije u odnosu na prethodnu godinu, pre svega usled problema u lancima snabdevanja.

Veliki doprinos rastu realizacije dala je konsolidacija poslovanja kineske podružnice u kojoj je u februaru prošle godine BMW podigao vlasničko učešće sa 50 na 75 procenata, dok su pozitivan doprinos rastu dali i veća prodaja luksuznih modela, kao i pozitivine kursne razlike.

Operativna margina u auto segmentu na nivou godine dostigla je 8,6 odsto, slabije za 1,7 procentnih poena u odnosu na godinu ranije. Operativni profit je skočio 46,4 odsto na 23,5 milijardi evra, dok je neto profit porastao 49,1 odsto na 18,6 milijardi evra.

Uprava je predložila akcionarima da se iz prošlogodišnje dobiti na ime dividende odobri iznos od 8,5 evra po akciji (prinos 8,7 odsto) u odnosu na 5,8 evra prošle godine.

Akcionarima BMW-a ove godine rekordna dividenda (u EUR po akciji)

Izvor: BMW

 

Posmatrano samo u četvrtom kvartalu, isporuke vozila su skočile 10 odsto usled otklanjanja problema u lancima u snabdevanju dok je prihod porastao 28 odsto na 142,6 milijardi evra.

Operativni profit u auto segmentu skočio je 52,3 odsto na 2,9 milijardi evra, ali u velikoj meri zbog početka konsolidovanja rezultata kineskog biznisa, dok su analitičari očekivali veći doprinos svakodnevnog poslovanja. Operativna margina porasla je 0,8 procentnih poena na 8,5 odsto.

Neto profit u četvrtom tromesečju oslabio je 3,6 odsto na 2,2 milijarde evra, a iz kompanije su poručili da je pritisak na margine došao usled povećanih rezervisanja za garancije u auto biznisu, te većih rezervisanja za kreditne gubitke u sektoru finansijskih usluga.

BMW, koji će detaljne godišnje rezultate predstaviti 15. marta, upozorio je krajem prošle godine da bi, iako očekuje povećanu prodaju u četvrtom tromesečju, rastuća inflacija i kamate mogle negativno da utiču na tražnju, posebno na evropskom tržištu.

Nakon što su akcije kompanije juče pale 1,4 odsto, na današnjem trgovanju registruju dodatni minus od 2,2 odsto na 97,4 evra.

Izvor: Reuters, BMW, Momentum