Agrohemijska i farmaceutska kompanija Bayer objavila je danas kvartalni profit iznad očekivanja, nakon što je povećana tražnja za herbicidima neutralisala pad prodaje nosećeg leka iz farmaceutske divizije.

Bayer je naveo da je prilagođeni profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u trećem kvartalu skočio 17,3 odsto na 2,45 milijardi evra, iznad očekivanja analitičara od 2,31 milijardu evra.

Uprkos rezultatima iznad konsenzusa, kompanija je zadržala očekivanja za tekuću godinu koja je najavila u avgustu tokom prezentovanja polugodišnjih rezultata. Prilagođeni EBITDA u tekućoj godini, na osnovu valutnih kurseva od 30. juna, očekuje se na nivou od oko 13 milijardi evra u odnosu na 11,2 milijarde evra prošle godine.

Agrohemijski segment u trećem kvartalu zabeležio je rast prilagođenog EBITDA od 3,35 odsto na 629 miliona evra, iznad očekivanja tržišta od 589 miliona evra, što je više nego neutralisalo slabiju prodaju semena kukuruza i soje.

Najprodavaniji lek iz farmaceutske divizije, Xarelto, zabeležio je pad prodaje od 6,2 odsto na 1,11 milijardi evra, neznatno ispod očekivanja tržišta, usled nižih cena i obima prometa na kineskom tržištu, ali i gubitka patenta u Brazilu. Prihod oftalmološkog leka, Eylea, skočio je 6,3 odsto na 811 miliona evra, usled rasta prodaje na recept u Kini i Evropi, ali je i njegova realizacija bila neznatno ispod očekivanja tržišta.

Akcije Bayer-a pale su na početku trgovanja dva odsto na 53,2 evra, dok je početka godine nose prinos od 13,2 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum