Španska multinacionalna modna kompanija, Inditex, ostvarila je u fiskalnom trećem kvartalu dvocifrenu stopu rasta prodaje, što joj je omogućilo da neutrališe više troškove proizvodnje nastale zbog inflacije i gubitke usled prestanka poslovanja u Rusiji.

Prodaja u tri meseca zaključno sa oktobrom porasla je za 11 odsto na 8,2 milijarde evra, što je uprava pripisala znatnom rastu prometa u prodavnicama, uz internet prodaju koja je nastavila da napreduje.

U prvih devet meseci fiskalne godine, neto prodaja je porasla za 19 odsto na 23,06 milijardi evra, neznatno iznad očekivanja.

Usled inflatornih pritisaka, nabavni troškovi skočili su za 13 odsto na 3,2 milijarde evra, uprkos sprovođenju „rigorozne“ kontrole troškova.

Kompanija je navela da je u kvartalu sprovela rezervisanja od 14 miliona evra, nakon što je u prvom fiskalnom tromesečju registrovala trošak po istom osnovu od 216 miliona evra. Takođe je navedeno da su sprovedena rezervisanja dovoljna da se pokriju negativni uticaji napuštanja poslovanja na ruskom tržištu.

Neto dobit u trećem kvartalu dostigla je 1,3 milijarde evra, dok je u prvih devet meseci iznosila 3,11 milijardi evra, neznatno više od konsenzusa.

Kompanija je izvestila da je kolekcija za sezonu jesen/zima „veoma dobro primljena“, te je prodaja u periodu od 1. novembra do 8. decembra skočila 12 odsto.

Akcije Inditex-a porasle su na današnjem trgovanju preko dva osto na 25,3 evra, ali od početka godine i dalje nose negativan prinos od oko 11 odsto.

 Izvor: Investing, Momentum