Akcije medijske kompanije Disney oštro su pale na trgovanju u ponedeljak, nastavivši dugotrajni silazni trend koji je akcije oborio na najniži nivo od početka pandemije.

Nova korekcija u vrednosti došla je nakon donekle razočaravajućeg uvodnog vikenda za filmsku premijeru Avatar – Put vode. Jedan od najskupljih filmova u istoriji Holivuda zaradio je 134 miliona dolara u domaćim bioskopima tokom prvog vikenda prikazivanja, ispod očekivanja od 175 miliona dolara i prognoze same kompanije koja je očekivala prihod od 135-150 miliona dolara.

Još razočaravajući učinak Avatar je ostvario u Kini gde je prihodovao 57,1 milion dolara, nakon što je publika rešila da ostane kući u strahu od širenja koronavirusa, uprkos činjenici da je otvoreno oko 80 odsto bioskopa u toj zemlji.

Debi Avatara bio je poslednje razočaranje za Disney koji je u padu 45 odsto u 2022. godini, što je najveći godišnji pad vrednosti kompanije u više decenija. Ovoj korekciji umnogome su doprineli razočaravajući kvartalni rezultati proteklog meseca.

Veliki pad akcija po objavi kvartalnog izveštaja doprineo je povratku bivšeg predsednika Boba Ajgera na čelo kompanije, što je donekle vratilo poverenje ulagača. Kredibilitet prethodne uprave narušili su pre svega loši rezultati streaming segmenta koji je produbio gubitak u proteklom kvartalu, dok je profitabilnost u segmentu najavljena tek za 2024. godinu.

Izvor: Bloomberg, Investing, Momentum