Holandski proizvođač litografskih mašina koje koriste najveći proizvođači čipova kao što su Taiwan Semiconductor, Samsung i Intel objavio je rezultate za treći kvartal iznad očekivanja, kao i rekordne narudžbine kompanije u jednom tromesečju.

Prihod kompanije u periodu jul-septembar porastao je 10,3 odsto na 5,78 milijardi evra, što je bilo iznad konzenzusa od 5,41 milijardu evra i preko prognoze uprave od 5,1-5,4 milijarde evra.

Narudžbine u kvartalu iznosile su rekordnih 8,9 milijardi evra u odnosu na 8,5 milijare evra u prethodnom kvartalu. Ukupna količina ugovorenih poslova kompanije iznosi preko 30 milijardi evra.

Neto dobit u trećem kvartalu neznatno je pala u odnosu na prošlu godinu na 1,70 mlrd EUR, uz bruto marginu od 51,8 odsto (rast od 10 baznih poena) u odnosu na 49,1 odsto u prethodnom kvartalu.

Kompanija je saopštila da nove američke sankcije na izvoz čipova u Kinu imaju ograničen negativni uticaj s obzirom da u svojim mašinama koristi mali broj američkih delova. Kompanija očekuje da će kao i do sada nastaviti da izvozi na kinesko tržište manje napredne litografske mašine, ali da krajnji potrošači na ovom tržištu mogu imati problema da dobiju druge delove koji su im neophodni. U prošloj godini oko 16% prihoda kompanije dolazilo je sa kineskog tržišta.

Uprava u tekućem kvartalu očekuje prodaju od 6,1-6,6 milijardi evra (prošle godine 4,98 milijardi evra) uz bruto marginu od 49 odsto (prošle godine 54,2 odsto). Za čitavu godinu se očekuju prihodi od 21,1 milijardu evra (potencijalni rast od 13,4 odsto), što je bolje od smanjene prognoze u prethodnom kvartalu na 10 odsto.

Akcije ASML-a na današnjem trgovanju skočile su 6,9 odsto na 431,3 evra, dok od početka godine beleže minus od 39 odsto.

Izvor: Reuters, ASML, Momentum