Američka banka Bank of America Corp. objavila je najveći kvartalni neto prihod od kamata u poslednjih najmanje deset godina nakon što je kao i njeni konkurenti nastavila da ubira koristi od Fed-ovog kontinuiranog povećanja kamata.

Ovaj ključni izvor prihoda za banku porastao je 24 odsto na 13,8 milijardi dolara na bazi većih kamata i rasta kredita, što je bilo iznad prognoze tržišta koje je očekivalo rast od 23 odsto.

Veći prihod od kamata i povećani prihod iz trgovanja omogućili su banci rezultate iznad očekivanja tržišta.

Ukupan prihod je skočio osam odsto na 24,5 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 23,5 milijardi dolara, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) od 0,81 dolar bila iznad očekivanja od 0,78 dolara.

Velike fluktuacije na tržištu tokom trećeg kvartala donele su trgovačkom segmentu banke rezultate iznad očekivanja. Prihodi iz segmenta trgovanja obveznicama porasli su 27 odsto na 2,55 milijarde dolara, dok je realizacija iz trgovanja akcijama pala 4 odsto na 1,54 milijarde dolara.

Segment investicionog bankarstva pretrpeo je pad prihoda od 46 odsto, što je ipak bilo nešto bolje od prognoze analitičara koji su očekivali pad od 47 procenata, nakon što su turbulencije na tržištu desetkovale aktivnoti merdžera i akvizicija, te poslove emisije akcija i obveznica.

Akcije Bank of America skočile su na početku trgovanja skoro pet odsto na 33,2 dolara, dok od početka godine beleže minus od 25,4 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum