Akcije Apple-a zabeležile su najgori dan u poslednjih mesec dana nakon što se pojavili navodi da kineske vlasti zabranjuju zaposlenima u državnoj službi da koriste iPhone i druge strane brendove mobilnih telefona.

Zaposleni u pojedinim regulatorima vlade ove zemlje primili su instrukcije da prestanu da koriste ove vrste gedžeta u kancelarijama, preneo je Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore. Dalje se navodi da nije poznato koliko široko su prosleđene ove naredbe.

Kompanija uživa široku popularnost u Kini, koja predstavlja njeno najveće ino tržište, uprkos rastućoj ogorčenosti u ovoj zemlji zbog američkih napora da suzbiju kinesku tehnološku industriju. IPhone telefoni su među najprodavanijim  u zemlji i često ih koriste zaposleni i u državnom i privatnom sektoru.

I nakon što su američko-kineske veze prilično narušene proteklih godina, Apple je u velikoj meri ostao zavisan od te azijske zemlje — i kao proizvodni partner i kao tržište za njegove proizvode.

Rezultat sa kineskog tržišta u proteklom kvartalu bio je prilično dobar i pomogao je kompaniji da ublaži slabije poslovanje na nacionalnom tržištu. Apple planira da predstavi najnoviji model iPhone-a sledeće sedmice, a spomenuti događaj sa kineskog tržišta mogao bi negativno da utiče na rezultate prodaje novog modela.

Akcije Apple-a pale su na današnjem trgovanju  3,6 odsto na 182,9 dolara, ali u 2023. i dalje beleže veliki plus od oko 40 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum