Drugi po veličini američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), potukao je očekivanja tržišta u pogledu prihoda i dobiti u četvrtom kvartalu, ali je najavio skromne rezultate za tekuće tromesečje sa očekivanim padom prihoda od 10 odsto.

Kompanija je u periodu oktobar-decembar ostvarila rast prihoda od 15,9 odsto na 5,60 milijardi dolara, iznad očekivanja od 5,52 milijardi dolara, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila 0,69 dolara, iznad konsenzusa od 0,62 dolara.

Prilagođena bruto margina u kvartalu iznosila je 51 odsto i bila je u skladu sa očekivanjima tržišta i iznad 50 procenata postignutnih u prethodnom kvartalu.

Rast poslovanja bio je podržan segmentima Data centra i Ugradnih sistema, dok je segment orijentisan na PC tržište (Klijenti) ponovo oštro pao, ovaj put stopom od 51 odsto. Segment orijentisan na Gaming oslabio je stopom od sedam odsto, ali je bio iznad očekivanja tržišta.

I iz AMD-a su naveli, slično kao i ostali učesnici na tržištu, da klijenti imaju previše zaliha PC čipova, te da uprava kompanije očekuje da ukupno tržište PC-a ove godine padne dodatnih 10 odsto. Ipak, ohrabrujuće je da u tekućem kvartalu očekuje dno pada prodaje procesora na PC tržištu.

Kada je u pitanju segment Gaming-a, pad je došao pre svega usled slabije tražnje za grafičkim karticama što je delimično neutralisano prodajom poluprilagođenih čipova za klijente poput Sonijevog sistema igrica PlayStation 5.

Oporavak prilagođene bruto margine se očekuje tek u 2H 2023. godine

Izvor: AMD

Kompanija je, usled rasta zaliha, u periodu oktobar-decembar zabeležila skroman slobodan novčani tok (FCF) od 443 miliona dolara u odnosu na 842 miliona u trećem kvartalu i 736 miliona u istom periodu prošle godine.

Zalihe kompanije na kraju godine dostigle su 3,77 milijardi dolara u odnosu na 3,37 milijardi dolara na kraju septembra odnosno 1,96 milijardi dolara na kraju 2021. godine.

Na kraju decembra gotovinska pozicija kompanije bila je 5,8 milijardi dolara uz stanje duga od 2,5 milijarde dolara.

Uprava nije dala prognozu za 2023. godinu, dok u tekućem kvartalu očekuje prihod u rasponu od 5,0-5,6 milijardi dolara (konsenzus 5,51 milijarda dolara), što bi donelo pad realizacije na godišnjem nivou od 10 odsto. Kompanija očekuje nastavak pada segmenata Gaming i Klijenti, jednocifrenom stopom na kvartalom nivou, pad segmenta Data centri na kvartalnom nivou se očekuje dvocifrenom stopom, dok bi Ugradni sistemi mogli porasti jednocifrenom stopom.

Prilagođena bruto margina se očekuje da stagnira u prvoj polovini godine, dok bi mogla da poraste u drugih šest meseci usled očekivanog ubrzanja u segmentima Data centara i Ugradnih sistema i izvesne normalizacije segmenta Klijenti usled očekivanog čišćenja zaliha na PC tržištu.

Akcije AMD-a koje su na jučerašnjem trgovanju skočile 3,7 odsto, u produženom trgovanju dobile su na vrednosti dodatnih 1,7 odsto na 76,4 dolara.

Izvor: CNBC, Momentum