Nemačka farmaceutska i agrohemijska kompanija, Bayer, objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal iznad očekivanja tržišta, ali je investitore zabrinula novim otpisima koji se nakon preuzimanja Monsanta nadvijaju nad kompanijom već više od četiri godine.

Kompanija je u periodu april-jun zabeležila prihod od 12,82 milijardi evra, što predstavlja godišnji rast od 18,1 odsto. Prilagođeni EBITDA pre specijalnih stavki porastao je stopom od 30 odsto na 3,35 milijardi evra, sa marginom od 26,1 posto.

Agrohemijski segment, Crop Science, nastavio je da koristi povoljne uslove na tržištu i zabeležio je rast prihoda od 28,7 odsto na 6,46 milijardi evra, dok je segment Farmacija rastao stopom od 7,2 odsto na 4,82 milijarde evra. Segment lekova koji se prodaju mimo recepta i pospešuju prevenciju bolesti, Consumer Health, doprineo je ukupnom prihodu sa 1,5 milijardi evra, što predstavlja rast od 16 odsto.

U kvartalu je izdvojeno dodatnih 694 miliona evra na ime tekućeg poravnanja sa američkom državom Oregon za saniranje ekoloških problema prouzrokovanih Monstantovim PCB proizvodima. Pored ovoga, uprkos tome što je kompanija postigla poravnanje sa velikim brojem farmera oko herbicida Roundup ovu temu još uvek nije skinula sa dnevnog reda nakon što je nedavno američki Vrhovni sud odbio apelaciju kompanije koja bi sprečila buduće tužbene zahteve.

Uprava je neznatno povećala prognozu za tekuću godinu: prihod se očekuje u rasponu 47-48 milijardi evra umesto inicijalnih 46 milijardi evra, EBITDA margina u opsegu 26-27 odsto u odnosu na inicijalno projektovanih 26 odsto, i prilagođeni EBITDA pre specijalnih stavki na 12,5 milijardi evra umesto inicijalno prognoziranih 12 milijardi evra.

Izvor: Bayer, Momentum