Britanska energetska kompanija BP objavila je rezultate za treće tromesečje koji su premašili predviđanja, podržani visokim cenama energenata, te snažnom prodajom i trgovinom gasom.

BP je ostvario prilagođeni profit od 8,2 milijarde dolara u trećem kvartalu tekuće godine, što je znatno iznad očekivanja analitičara od šest milijardi dolara. U istom periodu prošle godine kompanija je ostvarila profit od 3,3 milijarde dolara.

BP je najavio novo sticanje sopstvenih akcija u visini od 2,5 milijarde dolara i saopštio da je smanjio neto dug na 22 milijarde dolara sa 22,8 milijardi dolara na kraju drugog kvartala.

Zajedno sa BP-om, najveće svetske naftne kompanije Shell, TotalEnergies, Exxon i Chevron ostvarile su u kvartalu dobitak od skoro 50 milijardi dolara, koristeći tržište visokih cena energenata nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Visoki profiti naftnih kompanija obnovili su pozive političara za povećanje poreza na vanredno visoke prihode, posebno jer je rast cene gasa i goriva podstakao inflaciju širom sveta.

Akcije BP-a porasle su za 1,3 odsto na današnjem trgovanju na 4,86 funti, a ukupno 45 odsto od početka godine.

Izvor: CNBC, Momentum