Najveća evropska softverska kompanija, SAP, najavila je operativni profit u tekućoj godini iznad očekivanja tržišta, nakon što je kompanija sprovela otpuštanja zaposlenih i najavila veći fokus na rastući cloud biznis.

Uprava očekuje operativni profit u tekućoj godini u rasponu 8,6-8,9 milijardi evra, što je znatno iznad očekivanja od 8,49 milijardi evra.

U periodu januar-mart, prodaja u cloud segmetnu poslovanja skočila je na 3,18 milijardi evra, ispod očekivanja od 3,22 milijarde evra. Iz uprave je najavljeno fokusiranje ove softverske kompanije na tehnologiju, prodaju imovine i ukidanje radnih mesta koja se ne odnose na ovaj rastući segment poslovanja.

Takođe, saopšteno je da je SAP završio većinu restrukturiranja u prvom tromesečju i da nema sličnih planova za ostatak godine.

Uprava je samouverena da će se sledeće godine kompanija vratiti na dvocifrene staze rasta nakon što je u prvom tromesečju prihod skočio 9,9 odsto na 7,44 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 7,36 milijardi dolara.

SAP je u januaru saopštio da će otpustiti tri hiljade radnika i najavio prodaju preostalog udela u Qualtrics-u. Takođe, najavio je troškove restrukturiranja između 250 i 300 miliona evra, te da će većina ovih rashoda biti pripisana prvom kvartalu.

Udeo u Qualtrics-u biće prodat za oko 7,7 milijardi dolara, dok je cela kompanija nakon što su je prošlog meseca preuzeli Silver Lake i nekolicina drugih investitora vrednovana 12,5 milijardi dolara.

Iako ova prodaja nije kompletirana, SAP je prestao da konsoliduje rezultate kompanije u svojim bilansima.

Akcije SAP-a skočile su nakon objave rezultata 5,2 odsto na 121,7 evra što je njihova najviša vrednost u tekućoj godini.

Izvor: Bloomberg, Momentum