Nemački proizvođač poslovnog softvera, SAP, smanjio je godišnje izglede u pogledu prihoda iz ključnog segmenta cloud poslovanja usled nižih od očekivanih transakcionih prihoda.

Uprava je navela da je „bilo manje kupaca iz javnog sektora u drugom tromesečju, takođe usled geopolitičke situacije, ali je tražnja za drugu polovinu godine ostala jaka“.

Kompanija je u drugom kvartalu ostvarila rast prihoda od pet odsto, u skladu sa tržišnim očekivanjima.

Prihod iz cloud poslovanja iznosio je 3,3 milijarde evra u istom periodu, što je manje od konsenzusa od 3,4 milijarde evra , dok je ukupan prihod iznosio 7,55 milijardi evra u odnosu na medijalnu prognozu od 7,6 milijardi evra.

SAP očekuje da će generativna veštačka inteligencija fundamentalno promeniti njegovo poslovanje i najavio je da će uložiti više od milijardu evra u tehnološke startapove zasnovane na veštačkoj inteligenciji preko svoje kompanije Sapphire Ventures.

SAP je smanjio očekivanja za čitavu godinu kada su u pitanju cloud prihodi na 14,0-14,2 milijarde evra sa 14,0-14,4 milijarde evra i blago povećao prognozu za prilagođeni operativni profit sa 8,6-8,9 milijardi evra na 8,65-8,95 milijardi evra.

Akcije SAP-a oslabile su 1,4 odsto nakon objave i dodatnih 4,2 odsto u petak na 121 evro.

Izvor: Reuters, Momentum