Nemačka kompanija za poslovni softver, SAP SE, potvrdila je danas poslovne izglede do kraja godine nakon što je zabeležila rast prihoda u trećem tromesečju, predvođeni ekspanzijom cloud poslovanja.

Prilagođeni prihod u periodu jul-septembar dostigao je 7,84 milijarde evra, što je povećanje od 14,5 odsto na godišnjem nivou, i bio je iznad očekivanja od 7,65 milijarde milijardi evra.

Prihodi u cloud diviziji skočili su na 3,29 milijardi evra sa prošlogodišnjih 2,39 milijardi evra, što je takođe bilo iznad konsenzusa od 3,19 milijardi evra.

Operativni profit je neznatno pao u odnosu na prošlu godinu na 2,09 milijardi evra, ali je bio iznad očekivanja tržišta od dve milijarde evra. Operativna margina pala je sa prošlogodišnjih 30,7 na 26,7 procenata.

Za čitavu godinu SAP i dalje očekuje prilagođeni operativni profit mimo kursnih razlika od 7,6-7,9 milijardi evra i prihod iz cloud biznisa mimo kursnih razlika od 11,55-11,85 milijardi evra. Neznatno su smanjena očekivanja u pogledu slobodnog novčanog toka na oko 4,5 milijarde evra u odnosu na raniju prognozu iznad ovog nivoa.

SAP se već duže vreme nalazi u procesu tranzicije u kojoj pokušava da tradicionalni biznis sa softverskim licencama zameni cloud uslugama zasnovanim na principu pretplate koje bi kompaniji donele profitabilniji i predvidljiviji model poslovanja.

Akcije SAP-a porasle su na početku trgovanja 4,5 odsto na 95,4 evra, dok od početka godine beleže minus od 23,6 odsto.

Izvor: WSJ, Momentum