Nakon velikog rasta tržišta u prvih šest meseci, ove sedmice kreće sezona objava kvartalnih rezultata koja će biti najveći sud investitora još otkakako je ovaj uzlazni trend krajem maja uzeo jačeg maha.

To se odnosi ne samo na poslovne rezultate, koji bi trebalo da pokažu najveći godišnji pad još od pandemije, već i na smernice i poslovna očekivanja do kraja godine. Profitne margine korporacija nalaze se pred velikim pritiskom, a nekadašnje probleme u lancima snabdevanja smenili su rast nadnica i povećani troškovi zaduživanja što će biti glavni izazovi kompanija do kraja godine.

Očekuje se da su američke korporacije u periodu april-jun zabeležile pad profita od 9,7 odsto, što je treći kvartal zaredom kako traje ovaj negativan niz i najlošiji rezultat još od vremena pandemije.

Profiti američkih korporacija pali su u četvrtom tromesečju prošle godine za 5,4 odsto, dok su u periodu januar-mart bili slabiji za 3,4 odsto. Ono što očekivane rezultate za drugo tromesečje donekle razlikuje od prethodnog perioda jeste nešto umereniji trend revizija očekivanih rezultata naniže.

Kada govorimo o čitavoj godini, trenutne prognoze govore da bi umerenim intezitetom trend pada profita mogao da bude zabeležen i za treće tromesečje, dok se izlazak iz recesionih rezultata očekuje tek u četvrtom tromesečju.

Pad profita američkih korporacija i treći kvartal zaredom

Izvor: Zacks

Kada su prihodi u pitanju, očekuje se da je u drugom tromesečju zabeležen pad realizacije od pola procenta, što je prvi pad prihoda američkih korporacija u postpandemijskom periodu.

Tradicionalno, najveće američke banke otvoriće sezonu objave rezultata, a očekuje se rast profita od 4,1 odsto, pre svega usled rasta prihoda od 11,8 odsto. Kao i u prethodnim kvartalima pozitivan doprinos očekuje se od komercijalnog bankarstva, neutralisan slabom aktivnošću u sektorima investicionog bankarstva i trgovanja.

Akcije iz finansijskog sektora zaostaju u tekućoj godini desetak procentnih poena u odnosu na indeks S&P 500, nakon što je kriza regionalnih banaka u martu u velikoj meri odvratila ulagače od ovog sektora.

Generalno posmatrano, tokom perioda objave kvartalnih rezultata akcije obično imaju trend rasta i to stopom od oko dva odsto u prve četiri sedmice sezone. Ovaj put najveća prepreka dostizanju istorijskog proseka biće visok prag fundamenata postavljen rastom u prvih šest meseci i priličan nesklad između visine tržišta i aktuelnih makro podataka.

Izvor: Zacks, Momentum