Britanska naftna kompanija, Shell, saopštila da je kvartalni profit u periodu jul-septembar više nego dupliran, ali su niži prihodi iz rafinerijskog segmenta i trgovanja onemogućili nastavak rekordnih rezultata iz prve polovine godine.

Shell je ostvario prilagođenu dobit od 9,45 milijardi dolara, što je bilo na nivou očekivanja tržišta. U istom periodu prošle godine kompanija je ostvarila prilagođenu dobit od 4,1 milijardu dolara, dok je u drugom kvartalu ove godine rezultat bio rekordnih 11,5 milijardi dolara.

Shell je najavio da planira da poveća dividendu za oko 15 odsto za tekući kvartal, te novo sticanje sopstvenih akcija u vrednosti od oko 4 milijarde dolara. Prethodno, kompanija je u prva tri kvartala vratila akcionarima kroz program otkupa sopstvenih akcija skoro 15 milijardi dolara.

Shell je ranije upozorio da su smanjene margine u rafinerijskom i hemijskom segmentu uticale na nižu marginu u trećem kvartalu, dok je negativan doprinos profitabilnosti dalo i slabije trgovanje gasom.

Uprava je navela da je kompanija nastavila tranziciju ka obnovljivim izvorima energije te da je u prvih devet meseci ove godine u ovaj sektor uložila 2,4 milijarde dolara što je oko 14 odsto od ukupnih kapitalnih ulaganja od 17,5 milijardi dolara.

Akcije Shell-a porasle su na današnjem trgovanju preko pet procenata na 28 evra gde su se nalazile u godini pre početka pandemije.

Izvor: CNBC, Momentum