Nemački industrijski konglomerat, Siemens, objavio je kvartalne rezultate ispod očekivanja, pozivajući se na slabljenje tražnje na nekoliko tržišta, uključujući Kinu.

Kompanija je saopštila da je u toku „normalizacija tražnje“ nakon što su klijenti u prethodnom periodu stvarali zalihe kako bi izbegli nestašice. Tokom kvartala narudžbine su porasle 10 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na stopu rasta iz prethodna tri kvartala od 13 procenata, pre svega usled pada na kineskom tržištu od 40 odsto.

Narudžbine su dostigle 24,24 milijarde evra, što je bilo iznad očekivanja od 22,19 milijardi evra.

Prihod je porsatao šest odsto na 18,89 milijardi evra, ispod konsenzusa od 19,27 milijardi evra, dok je ispod očekivanja ostao i neto profit od 1,44 milijarde evra. Osnovna dobit po akciji (EPS) dostigla je 1,61 evra.

Profit u industrijskom biznisu u periodu april-jun oslabio je četiri odsto na 2,75 milijardi evra i bio je ispod konsenzusa od 2,90 milijardi evra.

Ugovoreni poslovi i dalje na rekordnom nivou zahvaljujući mobilnoj diviziji (u mlrd EUR)

Izvor: Siemens

Segment Digitalne industrije zabeležio je pad narudžbina u kvartalu od 37 odsto, pre svega u biznisu automatizacije fabrika kratkog ciklusa. Ovaj segment je zabeležio rast prihoda od osam odsto i profita od 24 procenta usled nagomilanih velikih narudžbina i visokog nivoa korišćenja kapaciteta.

Pametna infrastruktura, koja beleži snažnu tražnju za proizvodima Data centara, zabeležila je prihod veći za 13 odsto i rast profita od 37 procenata. Narudžbine su pale stopom od dva odsto.

Mobilni segment je zabeležio rekordan rast narudžbina usled ugovorenih velikih poslova. Prihod je porastao četiri odsto, dok je profit zabeležio veliki pad usled jednokratnih pozitivnih efekata u prošlogodišnjem uporednom periodu.

Kao što je od ranije poznato, Siemens Healthineers, koji kompanija konsoliduje u rezultate, zabeležio je veliki pad narudžbina usled slabljenja tražnje za brze antigenske testove za koronu. Uporedivi prihodi u ovoj kompaniji porasli su četiri odsto. Kada je reč o problematičnom energetskom biznisu, Siemens Energy, uprava kompanije je najavila nastavak smanjenje vlasničkog udela koji je trenutno oko 25 odsto.

Siemens je zadržao očekivanja na nivou godine kada je grupa u pitanju, ali je smanjio prognozu za segment Digitalne industrije. Uporedive stope prihoda se očekuju u rasponu 9-11 odsto i EPS od 9,60-9,90 evra, isključujući efekte ulaganja u Siemens Energy. U segmentu Digitalne industrije sada se očekuje rast prihoda od 13-15 odsto u odnosu na prethodnu prognozu od 17-20 procenata.

Akcije Siemens-a pale su na jučerašnjem trgovanju 4,8 odsto na 139,5 evra, dok od početka godine beleže rast od 7,6 odsto.

Izvor: Reuters, Siemens, Momentum