Nemački industrijski konglomerat, Siemens, povećao je očekivanja za fiskalnu godinu koja se završava u septembru nakon rekordnog kvartala i izjave uprave da je kompanija „imala najjači početak godine u istoriji“.

Prihod u periodu oktobar-decembar skočio je osam procenata na 18,1 milijardu evra, dok je industrijski profit porastao devet procenata na 2,69 milijardi evra, što je bilo znatno iznad konenzusa tržišta koje je očekivalo rezultat na nivou prošle godine. Profitna margina je dostigla 15,6 procenata, neznatno ispod prošlogodišnjeg nivoa od 15,7 odsto.

Kompanija je otpočela fiskalnu godinu sa narudžbinama većim od 100 milijardi evra, dok su narudžbine u prvom fiskalnom tromesečju pale osam procenata na 22,6 milijardi evra, ali pre svega zbog visoke prošlogodišnje baze usled jednokratnih velikih poslova i gomilanja zaliha klijenata zbog poremećenih lanaca u snabdevanju. Očekuje se da će trend većih tekućih narudžbina od prihoda biti nastavljen i u narednim kvartalima.

Snažno poslovanje Siemens-a u fiskalnom 1Q

Izvor: Siemens

Posle odličnog starta godine, uprava kompanije očekuje bolje rezultate na nivou fiskalne godine. Prilagođena dobit po akciji (EPS) se sada očekuje na nivou od 8,9-9,4 evra u odnosu na prethodnu prognozu od 8,7-9,2 evra.

Stopa organskog rasta sada se očekuje u rasponu 7-10 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 6-9 odsto pre svega usled očekivanog većeg rasta segmenata Digitalne industrije i Pametne infrastrukture.

Rast prihoda u diviziji industrijske automatizacije, Digitalne industrije, očekuje se u rasponu 12-15 odsto (ranije 10-13 odsto) uz marginu od 20-22 odsto (ranije 19-22 odsto). Segment Pametna infrastruktura bi trebalo da donese marginu od 13,5-14,5 odsto, pola procentnog poena iznad prethodne prognoze i rast prihoda od 9-12 odsto umesto ranije očekivanih 8-11 odsto.

Akcije Siemens-a na početku trgovačkog dana beleže rast vrednosti od osam procenata na 151,3 evra.

Izvor: Siemens, Momentum