Nemački industrijski konglomerat, Siemens, ponovo je podigao poslovna očekivanja za tekuću godinu nakon što je kompaniji nastavila da se isplaćuje tranzicija sa tradicionalnih biznisa ka digitalizaciji i automatizaciji.

Siemens je na kraju kvartala imao rekordne narudžbine od 105 milijardi evra usled velike potražnje, ali i problema u lancima snabdevanja koji su počeli da se ublažavaju što bi trebalo do dovede do kraćih vremena isporuke. Nove narudžbine u kvartalu porasle su 13 odsto na 23,6 milijardi evra.

Kompanija je u fiskalnom drugom kvartalu povećala uporedive prihode za 14 odsto na 19,42 milijarde evra, što je bilo iznad konsenzusa od 18,7 milijardi evra.

Profit u industrijskom biznisu skočio je 47 odsto na 2,61 milijardu evra, dok je neto dobit utrostručena na 3,55 milijardi evra (konsenzus 3,1 milijarda evra), uz doprinos krajnjem rezultatu povećanog vrednovanja udela u zavisnom preduzeću Siemens Energy.

Snažan rast ugovorenih poslova usled jake tražnje i problema u lancima snabdevanja (mlrd EUR)

Izvor: Siemens

Segment Digitalne industrije zabeležio je pad narudžbina od 10 odsto, uprkos rastu u segmentu softverskih rešenja usled visoke prošlogodišnje osnove, dok su prihodi porasli 21 odsto, a profit 57 procenata.

Pametna infrastruktura, koja beleži snažnu tražnju za proizvodima Data centara, zabeležila je rast narudžbina od devet odsto, uz rast prihoda i profita od 22 i 75 odsto, respektivno.

Mobilni segment je zabeležio rekordan rast narudžbina od 162 odsto zahvaljujući nekolicini velikih ugovorenih poslova. Prihodi u periodu skočili su 25 odsto, dok je segment zabeležio profit od 247 miliona evra u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 369 miliona evra.

Kompanija je po drugi put povećala poslovne izglede za 2023. godinu koja se završava u septembru nakon snažnog rasta prihoda i narudžbina pre svega za industrijske proizvode sa digitalnim rešenjima.

Siemens sada očekuje rast uporedivih prihoda u tekućoj godini od 9-11 odsto u odnosu na prethodnu prognozu od 7-10 odsto.

Takođe, osnovna dobit po akciji sada se očekuje u rasponu 9,60-9,90 evra u odnosu na prethodnu prognozu od 8,90-9,40 evra, a uprava je povećala očekivanja u pogledu rasta profitne margine u oba ključna segmenta poslovanja, Digitalne industrije i Pametna infrastruktura.

Akcije Siemens-a na današnjem trgovanju beleže rast od 2,6 odsto na 153,5 evra, dok su od početka godine u plusu od oko 18 procenata.

Izvor: Bloomberg, Siemens, Momentum