Nemački industrijski konglomerat, Siemens, objavio je profit u fiskalnom prvom kvartalu iznad očekivanja tržišta, uprkos usporavanju poslovanja u segmentu Digitalna industrija.

Ovo slabljenje kompanija je najavila još ranije nakon rekordne prošle godine s obzirom na postepnu normalizaciju tražnje posle postpandemijskog buma. Klijenti koji su prethodno gomilali zalihe kako bi izbegli nestašice sada su usporili narudžbine koje su u segmentu Digitalna industrija pale za trećinu na nepune četiri milijarde evra.

Najveći pad zabeležen je na tržištima Azije i Australije, usled slabije tražnje u Kini. Iako se situacija na kineskom tržištu popravila u odnosu na prethodni kvartal, iz kompanije su naveli da će oporavak potrajati malo duže i da se može protegnuti i na drugu polovinu fiskalne godine.

Ukupne narudžbine u kvartalu ipak su pale tek neznatno na 22,3 milijarde evra, zahvaljujući velikom skoku narudžbina u mobilnoj diviziji (Mobility) usled par velikih ugovorenih poslova. Ukupan obim ugovorenih poslova na kraju kvartala dostigao je rekordnih 113 milijardi evra.

Ugovoreni poslovi  na rekordnom nivou zahvaljujući mobilnoj diviziji (u mlrd EUR)

Izvor: Siemens

Prihod u kvartalu mimo kursnih razlika porastao je dva odsto na 18,41 milijardu evra, ispod konsenzusa od 18,58 milijardi evra, dok je industrijski profit skočio tri odsto na 2,72 milijarde evra, iznad konsenzusa od 2,64 milijarde evra.

Kompanija je zadržala pre tri meseca najavljena očekivanja za fiskalnu godinu – rast prihoda od 4-8 odsto u odnosu na prošlogodišnji rast od 11 procenata.

Siemens će akcionarima ove nedelje isplatiti godišnju dividendu od 4,7 evra po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 4,25 evra (prinos 2,8 odsto).

Uprkos rekordnoj dividendi nekoliko velikih akcionara nezadovoljno je učinkom kompanije i vrši pritisak na upravu da pojednostavi organizacionu strukturu smanjivanjem vlasničkih udela u zavisnim preduzećima Siemens Energy i Siemens Healthineers gde poseduje 17,1 odnosno 75 odsto vlasništva. U problematičnom biznisu sa vetro-turbinama Siemens je prošle godine udeo smanjio za osam procentnih poena i taj trend će se nastaviti, dok je uprava ponovila viziju da ostane većinski vlasnik Healthineers-a.

Akcije Siemens-a koje su prošle godine dobile na vrednosti 31 odsto od početka godine beleže pad vrednosti od oko tri odsto.

Izvor: Reuters, Siemens, Momentum