Nemački industrijski konglomerat, Siemens, objavio je juče kvartalne rezultate iznad očekivanja, ali i najavio usporavanje poslovanja u fiskalnoj 2024. godini.

Kompanija je u fiskalnom četvrtom kvartalu zabeležila rast prihoda od 10 odsto na 21,4 milijarde evra, što je bilo iznad konsenzusa od 20,99 milijardi evra.

Industrijski profit u periodu skočio je sedam odsto na rekordnih 3,4 milijarde evra, neznatno iznad očekivanja od 3,34 milijarde evra.

Neto dobit u kvartalu bila je 1,9 milijardi evra, dok je na nivou fiskalne godine skoro duplirana na 8,5 milijardi evra. Slobodan novčani tok (FCF) u 2023. takođe je bio rekordnih 10,0 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih 8,2 milijarde evra.

Odlična finansijska pozicija omogućila je upravi kompanije da predloži povećanje dividende sa prošlogodišnjih 4,25 na 4,70 evra po akciji (prinos 3,4 odsto). Takođe, kompanija je povećala program otkupa sopstvenih akcija za dodatnih šest milijardi evra.

Siemens je ranije najavio dolazak perioda u kojem će uslediti normalizacija tražnje nakon postpandemijskog rasta kada su klijenti generisali vanredno visoke narudžbine kako bi izbegli nestašice ključnih komponenata. Kompanija je na kraju septembra imala ukupne narudžbine u vrednosti od 111 milijardi evra što je neznatno iznad 110 milijardi evra zabeleženih na kraju juna.

Akcionare Siemens-a očekuje rekordna dividenda iz fiskalne 2023.

Izvor: Investing

U narednoj fiskalnoj godini kompanija očekuje rast prihoda od 4-8 odsto (konsenzus od 3,7 odsto), znatno ispod rekordne 2023. godine u kojoj je zabeležena stopa od 11 odsto, pre svega usled slabih izgleda u diviziji Digitalne industrije.

Uprava u ovom segmentu očekuje rast poslovanja u rasponu 0-3 odsto, usled očekivanog ubrzanja poslovne aktivnosti u drugoj polovini fiskalne godine, posebno na kineskom tržištu, koje bi trebalo da usledi nakon čišćenja zaliha u prvih šest meseci.

Kada je u pitanju problematični biznis sa vetro-turbinama, Siemens Energy, kompanija je potvrdila intenciju da ubrza postupak smanjenja vlasničkog učešća gde je i dalje najveći akcionar. Kao deo plana da se ojača ova kompanija, Siemens je otkupio udeo od ove podružnice u indijskom JV za 2,1 milijardu evra. Ovaj potez je deo šireg plana vrednog 15 milijardi evra, u kojem su uključena nemačka vlada i banke, koji će ovoj kompaniji obezbediti pokriće garancija za kredite kako bi mogla da se bori za nove poslove.

Akcije Siemens-a nakon objave rezultata skočile su 5,7 odsto, da bi danas porasle dodatnih jedan odsto na 148,3 evra. U tekućoj godini nose prinos od oko 15 procenata.

Izvor: Bloomberg, Reuters, Momentum