Akcije nemačkog Siemens-a skočile su na današnjem trgovanju na osmomesečni maksimum nakon što je ovaj industrijski gigant odbacio mračne prognoze oko najveće evropske ekonomije putem povećanja dividende i datim optimističnim izgledima za narednih 12 meseci.

Siemens očekuje da će se dobit po akciji više nego udvostručiti u fiskalnoj godini koja se završava u septembru 2023. na oko 8,95 evra po akciji, uz snažan rast u svim glavnim industrijskim preduzećima.

Uprava je predložila povećanje dividende od šest odsto na 4,25 evra po akciji (prinos 3,3 odsto).

Kompanija očekuje da će porudžbine nastaviti da nadmašuju prihod, kao što je to bio slučaj u poslednjih 12 meseci, što je, pak, u značajnoj suprotnosti sa naglim padom porudžbina kod većine nemačkih industrijskih kompanija tokom poslednjih meseci. Uprava Siemens-a je navela da je ova prognoza zasnovana na pretpostavci da problemi sa globalnim lancima snabdevanja nastavljaju da jenjavaju i da nema dalje eskalacije geopolitičkih tenzija.

Siemens je fiskalnu 2022. godinu završio sa prihodom u četvrtom kvartalu od 20,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 18 odsto i narudžbinama koje su porasle 14 odsto na 21,8 milijardi evra. Profit u industrijskim biznisima je skočio 38 procenata na 3,2 milijarde evra.

Doprinos snažnim rezultatima kompanije dale su i kursne razlike što je povećalo rast prihoda i narudžbina za po osam procentnih poena.

Akcije Siemens-a skočile su na današnjem trgovanju nepunih sedam odsto na 129,5 evra, dok su se od sredine septembra oporavile za više od 30 procenata.

Izvor: Investing, Momentum