Američki proizvođač patika, Skechers, objavio je kvartalne rezultate poslovanja koji su kada je profitabilnost bili iznad očekivanja, dok je prognoza prodaje za tekući kvartal došla ispod očekivanja tržišta.

Kompanija je u periodu jul-septembar ostvarila rast prihoda od 7,8 odsto na 2,03 milijarde dolara, pre svega kao rezultat rasta međunarodne prodaje od 8,6 odsto, dok je domaća realizacija bila veća za 6,5 odsto.

Kada je profitabilnost u pitanju, dobit po akciji (EPS) je skočila 69,1 odsto na 0,93 dolara i bila je iznad očekivanja od 0,79 dolara. Bruto margina u kvartalu iznosila je 52,9 odsto, što je 5,9 procentnih poena bolje u odnosu na isti period prošle godine, pre svega usled većih prosečnih prodajnih cena, većeg udela direktne prodaje i nižih troškova logistike.

Zalihe Skechers-a na najnižem nivou od 3Q 2021. godine (u mlrd USD)

Izvor: Skechers

Direktna prodaja je porasla 23,8 odsto, nakon što je naturalna prodaja skočila 18,8 odsto, a prosečne prodajne cene 4,3 odsto. Veleprodajni kanal je imao realizaciju manju za 1,4 odsto, što je znatno povoljniji trend u odnosu na pad od 5,9 odsto u prethodnom tromesečju. Obim veleprodaje je pao 10,8 odsto, a neutralisan je u većoj meri rastom prosečnih cena od 10,3 odsto.

Posmatrano po regionima, zabeležen je rast na svim tržištima pa i američkom gde je usled snažne direktne prodaje registrovan rast od sedam odsto. Prodaja na kineskom tržištu je skočila 18 procenata.

Zalihe su na kraju septembra iznosile 1,38 milijardi dolara, što je smanjenje od početka godine od 24 odsto, ali i dalje iznad predpandemijskog proseka.

U trećem tromesečju kompanija je ušla i u kategoriju fudbal, lansiravši prvu kopačku uz potpis višegodišnjeg ugovora sa Harijem Kejnom. Kompanija je takođe ove sedmice ušla i u svet košarke lansirajući košarkaške patike uz ugovore sa dva NBA ambasadora.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prodaju u rasponu 1,91-2,01 milijardu dolara, ispod konsenzusa od 2,09 milijardi dolara. Na nivou godine očekuje se prihod od 7,95-8,05 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 8,13 milijardi dolara. EPS u tekućem kvartalu se očekuje na nivou od 0,40-0,50 dolara odnosno na nivou godine od 3,33-3,43 dolara.

Akcije Skechers-a beleže rast od 4,4 odsto na početku trgovanja na 48,9 dolara, dok su od početka godine u plusu oko 16 procenata.

Izvor: Skechers, FN, Momentum