Nemačka agrohemijska i farmaceutska kompanija, Bayer, i u trećem tromesečju zabeležila je pad profitabilnosti u agrohemijskom segmentu, dok je nova uprava razočarala planovima za razdvajanje nehomogenih delova kompanije.

Prihod u trećem tromesečju pao je 8,3 odsto na 10,34 milijarde evra odnosno oslabio je 0,2 odsto prilagođeno za valutne i portfolio efekte.

Prilagođeni EBITDA pao je 31,3 odsto na 1,69 milijardi evra, uglavnom usled pada profitabilnosti u agrohemijskog diviziji, i bio je ispod konsenzusa od 1,73 milijarde evra.

Usled pada cena proizvoda na bazi glifosata agrohemijski segment (Crop Science) je zabeležio blago negativan prilagođeni EBITDA u odnosu na prošlogodišnji rezultat od 629 miliona evra. Farmaceutska dizvija ja zabeležila pad prilagođenog EBITDA od 8,6 odsto, usled nepovoljnog miksa proizvoda, većih ulaganja i negativnih kursnih razlika. Divizija koja obuhvata suplemente i lekove koji se prodaju bez recepta (Consumer Health) zabeležila je pad profita od 6,8 odsto, uglavnom usled negativnih kursnih razlika.

Vrednovanje Bayer-a od letos kaska za svetskim farmaceutskim kompanijama

Izvor: Bloomberg

Kompanija očekuje slabe izglede za rast i nastavak pritiska na profitabilnost u narednoj godini, ali je potvrdila izglede za tekuću godinu revidirane u avgustu. Prodaja se očekuje na nivou 48,5-49,5 milijardi evra, dok bi prilagođeni EBITDA trebalo da iznosi 11,3-11,8 milijardi evra.

I dok su loši rezultati kompanije u trećem kvartalu bili očekivani, investitore je razočarala ambicija kompanije u pogledu razdvajanja prilično nehomogenih delova biznisa. Kompanija je navela da planira odvajanje ili Consumer Health ili Crop Science divizije, dok je odbacila mogućnost razbijanja kompanije u tri dela što su investitori priželjkivali. Pojedinačno vrednovanje ovih divizija moglo bi, prema procenama analitičara, doneti vrednovanje kompanije veće i za 50 procenata u odnosu na trenutnu tržišnu kapitalizaciju.

Više detalja o ovim namerama kompanije biće navedeno na Danu investitora u martu naredne godine. U međuvremenu, kompanija će se usredsrediti na smanjenje nivoa upravljanja i koordinacije, radi „značajnog smanjenja“ zaposlenih, što je uvod u ozbiljnije restrukturiranja naredne godine.

Akcije Bayer-a na današnjem trgovanju pale su 0,8 odsto na 41,4 evra, dok od početka godine beleže pad od oko 14 procenata.

Izvor: Reuters, Bayer, Momentum