Online platforma za rentiranje nekretnina, Airbnb, najavila je prihode u četvrtom kvartalu ispod tržišnih očekivanja usled uticaja jakog dolara na njeno poslovanje i pada u broju rezervacija nakon izuzetnog prethodnog perioda.

Uprava je najavila očekivani prihod u periodu oktobar-decembar između 1,80 i 1,88 milijardi dolara, što je na sredini ovog raspona neznatno slabije od prognoza analitičara.

Industrija u kojoj Airbnb posluje ove godine je zabeležila fantastičan oporavak usled najbolje letnje turističke sezone u poslednje tri godine, ali se sada suočava sa rizikom od globalnog rasta inflacije.

Airbnb je zabeležio rekordne rezervacije u trećem kvartalu, sa preko 100 miliona rezervisanih noćenja, uz napomenu da su rezervisanja u tekućem kvartalu „blago ispod“ postignutog nivoa.

Prosečna cena noćenja porasla je za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, pre svega zbog rasta tražnje za dugoročnim iznajmljivanjem smeštaja usled sve popularnijeg hibridnog modela rada.

Neto profit kompanije u trećem kvartalu porastao je za 45,6 odsto na 1,21 milijardu dolara ili 1,79 dolara po akciji, dok je prihod povećan za 28,9 odsto na 2,88 milijardi dolara, nadmašivši procene od 2,84 milijarde dolara.

Akcije kompanije beleže pad u pred-trgovanju od 6,4 odsto na 102,1 dolar, što je i dalje značajno iznad cene od 68 dolara koju je kompanija postigla u inicijalnoj ponudi akcija decembra 2020. godine.

Izvor: Reuters, Momentum