Britanska telekomunikaciona kompanija, Vodafone, saopštila je u ponedeljak da će generalni direktor, Nik Rid, napustiti kompaniju do kraja godine.

Neplanirana smena na čelu kompanije došla je u trenutku kada je cena akcija Vodafona na 20-godišnjem minimumu, nakon što Ridova strategija nije uspela da preokrene dugoročni pad poslovanja koji je počeo još 2015. Vrednost kompanije je skoro prepolovljena od kada je Rid preuzeo upravljanje.

Pad u vrednosti delimično je posledica i prošlogodišnje prodaje infrastrukturne jedinice, Vantage Tower, koja je za to vreme povećala tržišnu kapitalizaciju za oko četiri milijarde evra, dok je Vodafone nastavio sa negativnim trendom.

Za četiri godine na mestu generalnog direktora, Rid je smanjio prisustvo kompanije na manje bitnim tržištima i fokus prebacio na Evropu, za šta je najbolji primer preuzimanje imovine Liberty Global-a u Nemačkoj.

Međutim, nemačka podružnica je u proteklom periodu zakazala što su čelnici kompanije istakli kao jedan od glavnih problema za slabiji rezultat u prvoj polovini tekuće fiskalne godine. Takođe, povećana cena duga u proteklom periodu stvorila je pritisak na novčani tok kompanije, i kao rezultat toga bila je primorana da spusti svoje projekcije profita i novčanog toka do kraja godine.

Akcije Vodafone-a na današnjem trgovanju neznatno su se spustile na 0,91 funtu, dok od početka godine beleže minus od 18,9 odsto.

Izvor: Investing, Momentum