Kineska kompanija specijalizovana za e-trgovinu, Alibaba, objavila je kvartalne poslovne rezultate iznad očekivanja tržišta i najavila nastavak trenda oporavka ekonomske aktivnosti i potrošačkog sentimenta.

Prihod u periodu oktobar–decembar porastao je dva odsto na 247,76 milijardi juana, iznad očekivanja od 245,18 milijardi juana, dok je neto dobit skočila 69 odsto na 46,82 milijarde juna i znatno nadmašila prognoze.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) skočila je 14 odsto na 19,26 juana, iznad konsenzusa od 16,26 juana.

Prilagođena EBITDA margina je povećana za 300 baznih poena na 24,0 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je konsenzus bio na 21,9 odsto.

Prihod iz trgovačkog biznisa na kineskom maloprodajnom tržištu pao je jedan odsto dok je u okviru njega CRM segment, koji uključuje profitabilan biznis marketinških usluga preko platformi Taobao i Tmall, pretrpeo pad od devet procenata, produbivši korekciju od sedam odsto iz prethodnog kvartala. Pad prodaje uprava tumači slabijom tražnjom, ali i poremećajima u lancima snabdevanja i logistici.

Prihod od cloud usluga porastao je za 3,3 odsto na 20,18 milijardi juana, što je bilo ispod konsenzusa od 21,34 milijardi juana.

Alibaba je saopštio i da interno testira tehnologiju sličnu ChatGPT-u, koja je zasnovana na veštačkoj inteligenciji, i otkrio da na tom projektu radi još od 2017. godine. Iz uprave nisu dali nikakva očekivanja u pogledu vremenske odrednice puštanja ove tehnologije u upotrebu.

Rast profitabilnosti Alibabe u 3Q usled ušteda u troškovima (u mlrd USD)

Na rashodnoj strani, koja je znatno doprinela profitabilnosti, kompanija je optimizovala troškove ulaganja u dugoročne projekte koji su trenutno neisplativi, dok je ukupan broj zaposlenih smanjen za četiri hiljade u odnosu na prethodni kvartal.

Alibaba je u novembru saopštio da je uprava kompanije odobrila dodatnih 15 milijardi dolara u okviru postojećeg programa otkupa sopstvenih akcija vrednog 25 milijardi dolara, koji će biti produžen do kraja fiskalne 2025.

U prethodnom kvartalu kompanija je otkupila sopstvene akcije u vrednosti od 3,3 milijarde dolara.

Akcije Alibabe otpočele su trgovački dan snažnim dobicima od preko pet odsto da bi dan okončale blagim padom vrednosti na 94,2 dolara.

Izvor: Alibaba, Investing, Momentum