Vodeća svetska striming platforma, Netflix, objavila je mešovite kvartalne rezultate poslovanja što je dovelo do pada njenih akcija uprkos činjenici da je zabrana deljenja lozinki doprinela snažnom rastu broja pretplatnika.

Prihod u kvartalu porastao je 2,8 odsto na 8,19 milijardi dolara i bio je ispod konsenzusa od 8,29 milijardi dolara.

Kompanija je dodala 5,89 miliona novih pretplatnika, što je bilo znatno iznad konsenzusa od 1,9 miliona. Na severnoameričkom tržištu broj pretplanika je povećan za 1,2 miliona što je najveći kvartalni rast još od 2021. godine. Na kraju juna ukupan broj pretplatnika dostigao je 238,4 miliona što je povećanje od osam odsto na godišnjem nivou.

Operativni profit (EBIT) porastao je 15,8 odsto na 1,83 milijarde dolara, dok je dobit po akciji (EPS) uvećana nepunih tri odsto na 3,29 dolara i bila je iznad očekivanja od 2,85 dolara.

Kompanija je ostvarila slobodan novčani tok (FCF) od 1,34 milijarde dolara, što je usporavanje u odnosu na 2,1 milijardu dolara iz prvog tromesečja, ali i dalje daleko iznad višegodišnjeg proseka. Uprava kompanije očekuje da će FCF na godišnjem nivou dostići pet milijardi dolara u odnosu na raniju prognozu od 3,5 milijardi dolara.

Najbrži rast broja pretplatnika Netflix-a u više od godinu dana

Izvor: Bloomberg

Kompanija aktivno traži načine kako bi poboljšala profitabilnost nakon što se konkurencija ozbiljno povećala, a američko tržište bliži fazi saturacije. Netflix je u novembru prošle godine pokrenuo jeftiniju verziju striming usluge sa reklamama, dok se u maju ove godine upustio u akciju naplate deljenih lozinki što je i dalo veliki doprinos povećanju broja pretplanika.

Kompanija očekuje „punu korist“ od ove dve akcije u drugoj polovini godine kada očekuje ubrzanje rasta prihoda. U tekućem kvartalu uprava očekuje prihod od 8,52 milijarde dolara (konsenzus 8,68 milijardi dolara), što bi predstavljalo rast od 7,5 odsto. Operativni profit se očekuje na nivou od 1,89 milijardi dolara, i prilagođeni EPS od 3,52 dolara, iznad konsenzusa od 3,23 dolara.

Kao i njegovi konkurenti, Netflix se suočava sa štrajkom hiljada holivudskih glumaca i scenarista što je dovelo do gašenja brojnih televizijskih i filmskih produkcija, premda analitičari ocenjuju da kompanija ima prednost ispred tradicionalnih studija usled posedovanja globalne produkcije. Uprava je napomenula da je „posvećena pronalaženju što bržeg rešenja, ali da je reč o pregršt komplikovanih tema“.

Akcije Netfflix-a u produženom trgovanju pale su osam odsto na 438 dolara, dok od početka godine registruju skok od 49 procenata.

Izvor: Netflix, Reuters, Momentum