Holanski proizvođač mašina za proizvodnju čipova, ASML Holding, zabeležio je rekordnu vrednost akcija na jučerašnjem trgovanju nakon što je kompanija izvestila o snažnom skoku narudžbina koje bi mogle biti signal oporavka jednog dela industrije čipova.

Narudžbine u četvrtom tromesečju porasle su na rekordnih 9,19 milijardi evra sa 2,6 milijardi evra u prethodnom kvartalu, vođene tražnjom za najsofisticiranijim mašinama. Ove narudžbine su daleko premašile konsenzus tržišta od 3,6 milijardi evra, pre svega jer su narudžbine za napredne EUV litografske mašine u periodu dostigle 5,6 milijardi evra.

Ovo saopštenje kompanije odražava priličan optimizam među njenim najvećim klijentima kao što su Intel, Samsung i Taiwan Semiconductor. Uprava ASML-a saopštila da je veštačka inteligencija „veliki pokretač poslovanja kompanije i poslovanja njenih klijenata“, premda sa tržišta dolaze signali da je ostatak industrije čipova i dalje prilično slab. „Nivo zaliha na tržištu krajnjih kupaca se poboljšava i definitivo je bolja situacija nego pre nekoliko kvartala“, naveli su iz kompanije.

ASML očekuje stagnaciju prihoda u 2024. godini (u mlrd EUR)

Izvor: ASML

ASML je u prošloj godini zabeležio rast prihoda od 30 odsto na 27,6 milijardi evra, ali i pre objave rezultata bilo je jasno da se naredne godine ne može očekivati ni približan rast. Kompanija je još u prethodnom kvartalu navela da u 2024. godini očekuje prihod sličan onome iz prošle godine, ali da će to biti „važna godina kao priprema za značajan rast koji se očekuje u 2025. godini“.

Samo u četvrtom kvartalu prodaja je porasla 12,5 odsto na 7,2 milijarde evra, dok je ostvarena bruto margina od 51,4 odsto, koja se na nešto nižem nivou očekuje i u narednoj godini.

Kompanija je prošle godine velike prihode ostvarila na kineskom tržištu gde su kupci požurili da nabave opremu pre stupanja na snagu pooštrenih sankcija američke administracije kojih se pridržava i holandska vlada. Udeo kineske prodaje u četvrtom tromesečju dostigao je 39 odsto, dok je u prvom kvartalu prošle godine bio tek osam procenata. Početkom ove godine stupile su na snagu pooštrene sankcije koje bi mogle uticati na 15 odsto prodaje koju kompanija ima na ovom tržištu.

ASML će akcionarima iz prošlogodišnje dobiti od 7,8 milijardi evra odnosno 19,9 evra po akciji odobriti dividendu u ukupnom iznosu od 6,1 evra po akciji (prinos 0,8 odsto) koja je već delimično isplaćena putem međudividendi.

Akcije ASML-a na jučerašnjem trgovanju skočile su skoro 10 odsto na istorijski maksimum od 775,8 evra.

Izvor: Bloomberg, ASML, Momentum