Slovenačka farmaceutska kompanija, Krka, objavila je kvartalne rezultate poslovanja koji su pokazali ubrzanje rasta prihoda u periodu april-jun, ali uz pad profitabilnosti usled velikih pozitivnih kursnih razlika u prošlogodišnjem periodu.

Kompanija je u prvih šest meseci zabeležila prihod od 920,4 miliona evra, što predstavlja rast od 7,4 odsto, nakon što je u drugom tromesečju prodaja ubrzala na 8,8 odsto.

Najveće tržište kompanije, Istočna Evropa, nakon što je pretrpelo pad u prvom tromesečju vratilo se rastu u periodu april-jun što je rezultiralo rastom prodaje u prvih šest meseci od 4,4 odsto. Ovo je pre svega posledica normalizacije prilika na ukrajinskom tržištu, gde su se distributeri nakon pražnjenja zaliha u prvom tromesečju vratili normalnom poslovanju pa je u prvih šest meseci na ovom tržištu pad prodaje ublažen na 16 odsto. Ruska Federacija, kao najveće pojedinačno tržište, zabeležilo je prodaju od oko 180 miliona evra uz rast od četiri odsto.

Region centralne Evrope zabeležio je rast od 8,6 odsto, zapadnoevropsko tržište je zabeležilo stopu rasta od 7,6 odsto, dok je region jugoistočne Evrope porastao 6,9 odsto.

Profit pre kamata, poreza i amortizacije, EBITDA, porastao je u prvih šest meseci 50 procenata na 288,6 miliona evra, usled skoka bruto margine nakon rasta prihoda i pada troškova.

Međutim, krajnji rezultat smanjen je za 28 odsto na 170,1 milion evra usled znatno lošijeg finansijskog rezultata u odnosu na prošlu godinu.

Krka isplatila rekordnu dividendu od 6,6 evra po akciji 

Kompanija je u prvih šest meseci 2022. godine usled snažnog rasta rublje zabeležila pozitivan finansijski rezultat u visini od 137,8 miliona evra, dok je ove godine registrovan negativan finansijski rezultat od 29,4 miliona evra nakon što je kurs rublje oslabio skoro za petinu.

Uprava kompanije je saopštila da su „šestomesečni rezultati poslovanja ohrabrujući i pretpostavlja da su ciljevi za tekuću godinu realni i ostvarivi – prihod od 1,76 milijardi evra i dobit od oko 300 miliona evra“.

Kompanija je i na kraju juna ostala sa izuzetno povoljnom finansijskom strukturom uz minimalnu zaduženost i poziciju gotovine i plasmana od preko 700 miliona evra.

Krka je nedavno isplatila akcionarima rekordnu dividendu od 6,6 evra po akciji što je dovelo do pada cene na 113 evra. Istorijski maksimum akcije Krke su beležile neposredno pre početka rata u Ukrajini na nivou od 120 evra.

Izvor: Krka, Momentum