Poslednji trgovački dan akcije na Volstritu okončale su sa nevelikim gubicima, dok se godina po učinku svrstala u najlošije još od svetske finansijske krize.

Indeks S&P 500 pao je 19,4 odsto, što predstavlja njegovu najveću godišnju korekciju još od pada od 38 odsto u 2008. godini. Ovaj indeks 500 najvećih američkih kompanija godinu je završio na 3.839,5 poena gde se poslednji put nalazio u martu 2021. godine.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, tradicionalno osetljiv na više kamate i promenu monetarne politike, izgubio je trećinu svoje vrednosti, vrativši se na nivo gde se nalazio u julu 2020. godine.

Najbolji učinak od glavnih berzanskih pokazatelja registrovao je Dow Jones koji je oslabio devet odsto u 2022, pre svega zahvaljujući rastu energetskog sektora i nekolicine defanzivnih biznisa.

Nasdaq pretrpeo najveći pad na Volstritu u 2022. 

Izvor: Yahoo Finance

Energetski sektor je registrovao rast od 57 odsto u tekućoj godini i bio je jedini od 11 sektora S&P-a koji je imao pozitivnu promenu. Komunikacione usluge su pretrpele gubitak od 38 odsto, dok je tehnološki sektor pao 28 procenata.

Više nego turbulentno tržište iza sebe su ostavile obveznice koje su pretrpele opštu rasprodaju usled nagle promene monetarne politike Fed-a. Prinos na 10-godišnje obveznice sa oko 1,5 odsto na početku godine dospeo je na 3,88 odsto poslednjeg trgovačkog dana 2022.

Veliki rast prinosa zabeležile su i hipotekarne hartije. Prosečna 30-ogodišnja fiksna hipotekarna stopa završila je godinu na 6,4 odsto, što je njen najviši nivo od 2001. godine.

Na valutnom tržištu, dolar je solidno oslabio krajem godine ali je zabeležio najveći godišnji rast od 2015. godine nakon što su veće kamate Fed-a i generalna neizvesnost u globalnoj privredi povećali tražnju za dolarom.

Izvor: Yahoo Finance, Momentum