Multinacionalni lanac kafeterija, Starbucks (SBUX), održao je dugo očekivani Dan investitora na kojem je najavio ekspanziju kompanije u narednom periodu uz povećana ulaganja u tehnologiju.

Kao što je bilo i očekivano, privremeni predsednik kompanije, Hauard Šulc, najavio je dvocifreni rast prihoda i dobiti po akciji (EPS) u narednom periodu.

Starbucks planira da otvori oko dve hiljade novih prodajnih mesta u narednih nekoliko godina, ali i da investira oko 450 miliona dolara kako bi unapredio postojeće radnje sa novom opremom i tehnologijom. Očekuje se da bi nova tehnologija mogla značajno da pomogne u pripremi hladnih napitaka.

Na tržištu Severne Amerike kompanija očekuje rast prihoda od 40 odsto u naredne tri godine uz očekivanu ekspanziju broja prodajnih mesta, više cene i inovativne aktivnosti. Takođe, očekuje se „progresivno“ poboljšanje profitne margine na ovom tržištu koji kompaniji donosi više od dve trećine prihoda. Na međunarodnom tržištu, kompanija očekuje da do 2025. godine na tržištu Kine ima devet hiljada radnji (trenutno 5.700), a u Japanu dve hiljade.

Kompanija se u proteklom periodu suočava sa sve većim zahtevima radnika za organizovanjem u sindikate uprkos što je tokom godine satnica povećana na 17 dolara. Ovo povećanje nadnica, zajedno sa povećanim troškovima, odraziće se na profitne margine koje će u četvrtom fiskalnom kvartalu (jul-septembar) biti niže nego u prethodnom periodu.

Akcije Starbucks-a u pravoj rasprodaji na Volstritu pale su danas svega 1,4 odsto na 87,8 dolara, dok od početka godine beleže minus od 27,7 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum