Pre isteka polovine godine reperni indeks američkog tržišta akcija, S&P 500, stigao je do dvocifrenog pozitivnog prinosa nakon što je prošle godine pretrpeo pad od oko 20 odsto.

I dok je početkom godine talas rasta bio koliko-toliko ravnomerno raspoređen po sektorima, početak krize regionalnih američkih banaka najpre je istopio skoro sve dobitke indeksa, da bi potom rast bio gotovo isključivo ograničen na tehnološki sektor.

Ovome su svakako doprineli solidni rezultati tehnološkog sektora u prvom tromesečju odnosno činjenica da su se ove kompanije pokazale otpornijim nego što je to tržište procenjivalo kada su s jeseni listom pljuštale najave o smanjenju broja radnika.

Indeks S&P 500 mimo najvećih tehnoloških kompanija bez rasta u 2023. 

Izvor: Goldman Sachs

Ipak, najveći zamajac rastu sektora dalo je novo polje, veštačka inteligencija, koje je, premda najavljeno krajem godine  četbotom ChatGPT, u centar zbivanja iskočilo objavom kvartalnih rezultata proizvođača čipova, NVIDIA. Procene analitičara omašile su očekivani prihod kompanije u tekućem kvartalu za preko 50 procenata što je vodilo eksplozivnom rastu vrednosti ove kompanije, ali i većine drugih akcija koje su se na neki način mogle dovesti u vezu sa ovom pričom.

Korpa od sedam akcija koje se direktno ili indirektno mogu označiti velikim dobitnicima primene veštačke inteligencije porasla je od početka godine preko 50 procenata, dok ostatak indeksne korpe indeksa S&P 500 tavori oko „pozitivne nule“.

Lider rasta bila je NVIDIA sa skokom od 156 odsto, slede Meta i Tesla sa 119 odnosno 82 odsto, respektivno, dok su respektabilne stope rasta zabeležile i kompanije iz kluba bilionera: Amazon 44 odsto, Alphabet 38 odsto, Apple 37 odsto, te Microsoft 35 odsto.

Izvor: Goldman Sachs, Momentum