Američki telekomunikacioni operater, T-Mobile, objavio je kvartalni profit koji je bio ispod konsenzusa tržišta, ali je nastavio ekspanziju poslovanja i ostvario mnogo veći rast broja pretplatnika od očekivanja.

Prihod kompanije u kvartalu porastao je jedano dsto na 20,48 milijardi dolara i bio je iznad očekivanja od 19,67 milijardi dolara.

Međutim, dobit po akciji (EPS) pala je na 1,67 dolara, što je bilo ispod konsenzusa od 1,91 dolar.

Slabiji profit u kvartalu koji predstavlja pad od 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine došao je kao posledica uvećanih troškova amortizacije kompanijske mreže i plaćanja oko 7,6 milijardi dolara vrednih akcija SoftBank grupi kao posledica merdžera sa Sprintom.

Sam operativni biznis ostao je prilično jak te je kompanija u kvartalu dodala 934 hiljade mobilnih postpaid pretplatnika, iznad konsenzusa od 886 hiljada. Ranije tokom sedmice, konkurenti AT&T i Verizon su izvestili o povećanju pretplatnika od 526 i 449 hiljada, respektivno.

Ovi rezultati su pozitivan signal za sektor u celini koji je u proteklo vreme kuburio sa rastom nakon hlađenja industrije od vremena velike tražnje za telefonima tokom pandemije. Uprava T-Mobile-a očekuje u tekućoj godini da poveća broj pretplatnika za 5,0-5,5 miliona, iznad konsenzusa od 2,67 miliona.

Kompanija je uspela da raste brže od konkurencije pre svega usled komparativne prednosti u rasprostranjenosti njene 5G mreže, dobijajući klijente sa ruralnih teritorija i prodajući bežični internet na mestima gde je mali izbor širokopojasne mreže.

Kako je usporio rast prodaje mobilnih aparata, kompanija se takođe fokusirala na razvoj fiksne mobilne širokopojasne baze. U kvartalu je dodala 541 hiljadu korisnika kućnog bežičnog Interneta, dostigavši ukupan broj od 4,8 miliona korisnika. Cilj kompanije je da do kraja naredne godine dostigne 7-8 miliona pretplatnika.

Kada su u pitanju finansijski ciljevi, kompanija očekuje da bi prilagođeni pokazatelj EBITDA u 2024. godini mogao da dostigne 31,3-31,9 milijardi dolara, što pretpostavlja rast od devet odsto na sredini raspona.

Rast prilagođenog slobodnog novčanog toka (FCF) se očekuje na nivou od oko 22 odsto.

Akcije T-Mobile-a nakon inicijalnog pada po objavi rezultata sredinom trgovačkog dana beleže rast od 1,8 odsto na 165,5 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum