Proteklih pet trgovačkih dana doneli su solidan promet na Beogradskoj berzi, ali pre svega zahvaljujući povećanom trgovanju državnim obveznicama. Ukupna realizacija dostigla je 832,7 miliona dinara (7,1 milion evra), dok je indeks Belex15 neznatno ojačao na nepunih 888 poena.

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) nastavile su uzlazni trend stigavši do nivoa od 16.100 dinara uz promet od 4,4 miliona dinara. Tehnogas je u poslednjih mesec dana dobio na vrednosti 12,2 odsto, a poslednji put na ovim nivoima akcije ovog proizvođača i distributera tehničkih gasova nalazile su se krajem 2021. godine.

Kompanija bi do kraja meseca trebalo da objavi poslovne rezultate za prvih šest meseci, a očekuje se bolja profitabilnost u odnosu na prošlu godinu kada je bila pod pritiskom usled rekonstrukcije topionice u Boru i većih troškova energenata i sirovina.

Naftna industrija Srbije (NIIS) okončala je sedmicu u blagom plusu, iako je većim delom nedelje trpela pritisak na strani prodaje. Dunav osiguranje (DNOS) je takođe blago poraslo, dok je gubitnike predvodio Energoprojekt holding (ENHL) koji se ponovo vratio na nivoe oko 350 dinara uz minoran promet. Ova kompanija je objavila polugodišnje konsolidovane rezultate koji su potvrdili negativan trend poslovanja i pad ugovoranja poslova.

Izvor: Momentum