Objave kvartalnih rezultata poslovanja nekolicine najvećih svetskih kompanija nisu uspele da preokrenu negativan sentiment na tržištu koji su donele geopolitičke prilike i visoki prinosi na državne obveznice. Američki indeks S&P 500 oslabio je dodatnih 2,5 odsto i sada se nalazi u padu od preko deset procenata u odnosu na ovogodišnji maksimum s kraja jula, što označava tehničku korekciju. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je pao u sedmici 2,6 odsto takođe je koji dan ranije uplovio na teritoriju korekcije.

Volatilnost na američkom tržištu državnih obveznica nastavljena je i protekle sedmice. Prinos na 10-ogodišnje obveznice SAD u ponedeljak je preskočio prag od pet procenata, da bi se u petak spustio na nivo od 4,85 odsto. Kretanje na tržištu dužničkih hartija svakako će biti na radaru Fed-a koji se ove sedmice sastaje na novom zasedanju, a preliminarni podaci o BDP-u za treće tromesečje mogli bi povećati izglede novog povećanja kamata. Američki BDP u trećem kvartalu skočio je stopom koja odgovara godišnjem rastu od 4,9 odsto, znatno iznad očekivanih 4,2 odsto.

Na korporativnom planu, Microsoft i Amazon su odskočili zahvaljujući svojim divizijama cloud usluga, dok je na istom planu Alphabet razočarao ulagače i pretrpeo oštar pad. Ove nedelje će biti nastavljena sezona korporativnih objava, a u centru pažnje će biti Apple i AMD.

Na makro planu, ove sedmice će Fed verovatno doneti odluku da ključna kamata ostane nepromenjena, dok će u petak biti objavljen oktobarski izveštaj sa tržišta rada. Na evropskom kontinentu biće objavljeni podaci o BDP-u za treće tromesečje u kojem bi trebalo da je privreda evrozone pala 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal odnosno porasla tek 0,2 odsto na godišnjem nivou. Kada je inflacija ovog bloka u pitanju, očekuje se da će ove sedmice oktobarski podaci pokazati njeno usporavanje na 3,2 odsto.

Izvor: Momentum