Kineska tehnološka kompanija, Tencent Holdings, najavila je da će duplirati program sticanja sopstvenih akcija u tekućoj godini na najmanje 12,8 milijardi dolara, što je u izvesnoj meri neutralisalo zabrinutost investitora oko usporavanja rasta tokom perioda krize u kineskoj privredi.

Ovim se Tencent pridružio rivalima poput kompanija Alibaba i JD.com koje su najavile izdašniju politiku prema akcionarima putem dividendi i sticanja sopstvenih akcija, što je s druge strane signal saturacije biznisa nakon godina visokog rasta.

Tencent je ostvario rast prihoda u kvartalu od sedam odsto na 155,2 milijarde juana, ispod očekivanja tržišta od 157,4 milijarde juana, pre svega usled razočaravajućeg učinka Gejminga na domaćem tržištu.

Neto dobit u periodu iznosila je 27 milijardi juana u odnosu na konsenzus od 33,3 milijarde juana, premda je uračunat neto gubitak od 6,7 milijardi juana na ulaganja i druge stavke.

Osim sa makroekonomskom neizvesnošću, Tencent se suočava i sa sopstvenim problemima. I dok se WeChat pokazao kao pouzdan pokretač rasta nakon što je format kratkih video povratio korisnike i oglašivače sa Douyin-a ByteDance-a, kompanija još uvek nije na jasnom putu sa ostalim poslovnim segmentima.

Tencent se bori da zadrži plaćene pretplatnike na svojim video i muzičkim striming servisima, cloud segment se nalazi usred cenovnog rata sa Alibabom i JD.com, dok je nekada glavno poslovno područje, Gejming, i dalje bez novog velikog hita. Stagnacija Gejminga dešava se u očekivanju nove regulative države, koja je u decembru najavljena, da bi potom signalizirana mogućnost povlačenja najstriktnijih odredbi.

Kada je u pitanju veštačka inteligencija (AI), Tencent se pridružio velikom delu kineskog tehnološkog sektora u istraživanju potencijala na ovom polju. Njegov interni model velikog jezika, Hunyuan, sada je integrisan sa skupom proizvoda uključujući pretragu i online marketing. Poput najvećeg rivala Alibabe, Tencent je takođe napravio višestruke opklade na domaće AI startapove, kao što su Baichuan i Minimak.

Akcije Tencent-a na trgovanju u Hong Kongu su porasle 1,3 odsto na 288,8 hongkoških dolara, dok u blagom minusu od početka godine.

Izvor: Bloomberg, Momentum