Najavljeno otpuštanje radnika u američkom proizvođaču e-vozila, Tesli, uključuju i zaposlene u SAD i Kini, najvećim tržištima kompanije, uključujući sektore prodaje, tehnologiju i inženjering, navode izvori Reuters-a.

Izvršni direktor kompanije, Mask, saopštio je zaposlenima u internom memorandumu da kompanija otpušta više od 10 odsto radne snage globalno, s obzirom da se bori sa padom prodaje i intenziviranjem cenovnih ratova na tržištu e-vozila.

Nekoliko servisnih centara u SAD sprovelo je momentalno otpuštanja velikog broja ljudi, uglavnom prodajnog osoblja i tehničara, navodi drugi izvor. Druga lokacija otpustila je sve zaposlene na prvoj liniji sa kupcima, navodi se u izveštaju.

Dva izvora su navela da članovi tima za prodaju u Kini dobijaju obaveštenja o otpuštanju, pri čemu je jedan rekao da je više od 10 odsto zaposlenih izgubilo posao.

Treći izvor je rekao da će u Šangaju, gde se nalazi najveća Teslina fabrika, kompanija otpustiti samo mali procenat osoblja, što je „nekoliko desetina“ ljudi.

Istovremeno, nemački mediji su špekulisali o otpuštanju tri do 12 hiljada ljudi, što je nemačka podružnica demantovala, navodeći da procenjuje kako da sprovede Muskove naredbe.

Nemački sindikat IG Metall u ponedeljak je saopštio da Tesla nije obavestio ili konsultovao radnički savet, što je uobičajeno u Nemačkoj, pre nego što je poslao mail svim zaposlenima.

Iako nemačko radno pravo ima stroge propise o otpuštanju zaposlenih, oko hiljadu radnika u fabrici ima privremene ugovore, prema izvoru upoznatom sa situacijom, što ih čini ranjivijim u slučaju otpuštanja.

Tesla se suočava sa sve većom konkurencijom u Kini u žestokom cenovnom ratu sa rivalima na čelu sa kompanijom BYD, usporavanjem prodaje u SAD, kao i visokim troškovima ulaganja u nove modele i veštačku inteligenciju.

Globalna isporuka vozila u prvom kvartalu pala je prvi put u skoro četiri godine, a smanjene cene nisu podstakle tražnju.

Akcije Tesle pale su na početku trgovačkog dana preko četiri odsto na 155 dolara, dok su od početka godine u minusu oko 38 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum